Läs senare

”Jag vurmar för värdegrundsfrågorna”

Mitt jobbAnnelie Andersson, fritidspedagog i Kalix älskar att vistas i skolskogen.

av Annika Dzedina
23 aug 2017
23 aug 2017

Annelie Andersson, fritidspedagog i Kalix, när mår du som bäst i jobbet?

– Tillsammans med barnen, jag lär mig nya saker med och genom dem hela tiden. Vi är ute mycket på vårt fritids, vi har en skolskog väldigt nära, och det är underbart att vara där. Då mår jag som bäst!

Vilket är ditt favoritavsnitt i läroplanen?

– Jag har alltid vurmat väldigt mycket för värdegrundsfrågorna och där finns mycket att jobba med: jämställdhet, mänskliga­ rätt­igheter, hur man är en bra kompis. Vi har satsat mycket på leken, bland annat anpassat lokalerna på olika sätt för att stimulera till lekar i olika konstellationer. Jag gillar också avsnittet om rörelse. Vi har något som heter Friskus, både på vintern och sommaren, då vi åker längdskidor och skridskor bland annat och på sommaren hoppar vi hopprep, spelar fotboll med mera. Vi hoppas att barnen upptäcker att det är roligt och inte behöver vara så svårt att röra sig, så att de gör det även i framtiden.

Mitt jobb

Namn: Annelie Andersson

Utbildning: Fritidspedagogexamen från Luleå universitet 1994.

Lön: 28 152 kronor.

På fritiden: Ute i skogen, promenerar, lagar mat, tränar en del.

Senast läst bok: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Ni har någonting som kallas Fritidslyftet i Kalix kommun. Berätta mer om det!

– För ett par år sedan bestämde sig kommunen för att satsa på fritids, varför vet jag egentligen inte men det är jättebra eftersom vi under lång tid tyckt att fritids satts på undantag. Alla som jobbar i fritidshemmen träffas några gånger per termin tillsammans med en utvecklingsledare. Vi sitter en hel förmiddag och har verkligen tid att diskutera. Vi läser forskning och talar om struktur, planering och implementering av läroplanen. Det leder till att likvärdigheten blir högre eftersom alla vi som jobbar blir mer samsynta. På mitt fritids har vi kunnat ta in vikarier den tiden. Det borde finnas överallt! Vi är väldigt glada över detta.

Varifrån får du energi?

– Dels från barnen, att se dem utvecklas, fritids är en fantastisk arena för lärande! Jag är också ute i naturen mycket, tar skogspromenader med mina två hundar – det får jag energi från. Jag hämtar också kraft när jag umgås med vänner och familj och inte minst från att det händer så mycket positivt kring fritidshemmen i Kalix just nu. Det är motiverande, jag gillar utveckling.

Viktigast just nu …

… för dig?

Allas lika rätt. Att det finns solidaritet, jämställdhet och mångfald, det känns väldigt viktigt just nu.

… för fritidshemmen?

Fortsätta lyfta fritids från politiskt håll. Att det blir likvärdighet överallt i landet och att alla får bra lokaler. Att gruppstorlekarna minskar.

Vad har du för förebild?

– Ann S Pihlgren som jag har läst mycket av och även hört på föredrag. Hon är rak och tydlig när hon talar om fritidshemmen och jag tycker som hon i många frågor.

Har du något favorittema du brukar arbeta med?

– Vi jobbar med så mycket olika, men jag tycker att det är kul med rörelse och lek. Vi har också jobbat en del med teater vilket jag tycker är kul. Ibland har vi kurser som programmering, animation, språk och skapande. Varje vecka har vi ”Veckans reporter” då två elever använder Ipaden för att dokumentera vad som händer på fritids och gör en film om det. I slutet av veckan tittar vi på den tillsammans och ser hur mycket som händer och hur mycket vi lär oss på fritids.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com