Läs senare

Möt Jessica – Lars Lerins lärling

På tapetenAtt måla är ett sätt att uttrycka känslor. Drömmen är att få arbeta som konstnär – eller musiker – på heltid. Möt Jessica Eneroth, en av deltagarna i tv-programmet Lars Lerins lärlingar.

av Annika Dzedina
22 mar 2018
22 mar 2018
Foto: Ulrika Malm/SVT

Vad har tv-programmet, som är en konstskola för personer med funktionsnedsättningar, betytt för dig?

– Jag har växt som människa, blivit mer självsäker och fått bättre självförtroende. Jag har fått fler vänner också. Den sociala biten var väldigt viktig när vi spelade in programmet. Jag har haft lite svårt för det förut.

Hur kom du med i programmet?

– Jag fick en fråga, det var någon som visste att jag målade och tipsade om mig.

Ni träffas fortfarande i gruppen. Berätta!

– Ja, vi träffas varje onsdag och målar och fikar. Lars är med också, han är så trevlig. Vi spelar och sjunger med vårt band ibland också.

Så man kan hoppas på en andra säsong alltså?

– Det vet jag inte, men det vore jättekul! Vi har fått bra respons, många kommer fram till mig på stan och säger att de gillar programmet. Jag har blivit lite av en kändis i Karlstad nu.

Varför har programmet blivit så populärt, tror du?

– Jag tror att det är för att vi är äkta, vi är oss själva. Det finns ett djup i programmet. Lars är en stor del i det också, han känner igen sig i oss och berättar att han ofta har känt sig lite utanför – precis som många av oss har gjort. Lars är en stor och känd konstnär dessutom, han är suverän!

Måleri har en viktig plats i ditt liv, har det alltid varit så?

– Ja, jag har målat sedan jag var fyra år. Jag gillade bildämnet i skolan och hade bra betyg i det, även om jag inte alltid följde lärarens instruktioner utan gick min egen väg. Målande och skapande i största allmänhet är bra för själen. För mig är det en form av terapi.

– Jag gillar annat skapande också, som att sjunga och dansa, men måleri brinner jag extra mycket för. Jag har ställt ut ett par målningar ett par gånger här i Karlstad.

Är det viktigt att alla följer lärarens instruktioner, tycker du?

– Det är kanske inte alltid så viktigt. Om man har en elev med talang som vill gå sin egen väg, ska den nog få göra det ibland tycker jag. Tänk bara på Picasso, han gjorde sin grej och blev en stor, känd konstnär. Men visst är det bra att lära sig saker av sin lärare också. Själv har jag lärt mig att blanda i en annan färg när jag målar med svart, det blir lite snyggare.

Vad gör du mer än målar?

– Just nu jobbar jag två dagar i veckan på Kafé Kupan, en daglig verksamhet i Karlstad.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com