Jobba med musik

Tips & trix

11 dec 2015

Musik och sång är rena hälsopillret. Det finns så mycket forskning om det så det går nästan inte att räkna upp alla avhandlingar i ämnet. Men bara för att ta ett exempel: en studie gjordes genom att forskare med hjälp av en sond gick ner i magen på människor och såg att lugn musik stimulerade långsamma, samordnade rörelser i magtarmkanaler. Buller, å andra sidan, framkallade kaotiska flimmerrörelser i tarmväggen.
Att sjunga i grupp gör oss glada och musik hjälper till att bygga upp kroppen efter en stroke. Till exempel.

Så sätt igång – bilda en fritidshemskör eller gör rytmövningar! Här tipsar vi om hur du kan göra.

Sångtips

Startsång: Startvisa, Hej Goddag och Hallå (Musikskatten), Hej Kompis (Ur boken Hej kompis av Linda Andersson Burström med medföljande cd att sjunga till).

Kanontips: Vattenkanon, Vår tupp är död, Igelkott (alla tre finns i Musikskatten) och Broder Jakob.

Växelsång: Sillidill (Mors lilla Olle).

Rörelsesånger: A ram-sam-sam, Huvud, axlar knä och tå.

På engelska: The lion sleeps tonight (Bygger på en enkel rundgång och man kan låta barnen hitta på egna rörelser till sången).

Inblick i svensk barnvisetradition: Astrid Lindgren, till exempel, Oppochnervisan och Kattvisan, Lennart Hellsings Nico Tico Tinn, Krakel Spetakel och Alice Tegners Årstiderna.

Slutsång: Ha det bra (Musikskatten) eller Nu är det slut för i dag

Material för gestaltning av sånger: Trollsångboken. Till boken finns även cd-skivor med väldigt bra inspelningar som man kan använda i stället för att spela själv. Ena skivan innehåller versioner med sång, den andra är instrumental.

Katarina Selander är musiklärare och sångpedagog. Hon tipsar om sånger som inte är alltför svåra att spela eller sjunga och passar barn mellan sex och tio år.

Puls och rytm

Lära sig att gå i takt till musiken. Man kan lägga på handklapp och lyssna på olika slags musik: hård musik, mjuk musik, snabb, långsam, gammal, ny. Barnen kan ta med sig sin älsklingsmusik och man kan jobba utifrån den.

Låta barnen gå på golvet utan att krocka, hitta pulsen. Man kan låta dem göra det två och två.

Låta barnen tala om och beskriva musik.

Arbeta med trumpinnar – slå med trumpinnarna mot golvet för att öva på puls.

Taktera, det vill säga dirigera i mer vardagligt tal, för att lära sig hur man slår takten och att ettan ska vara mer betonad i alla taktarter.

Man kan också jobba med puls och rytm. Vi har listat musiklärarna Kerstin Edewald-Bergs och Ulla Wiklunds tips.

Ukulele

Har man inte tillgång till gitarr eller piano kan man kanske fråga skolan om fritidshemmet kan få köpa en ukulele, eller flera så att både lärare och elever kan spela. Relativt lätt att spela för alla och billiga, finns att köpa för ett par hundralappar.

Fyra fakta om ukulelen:

Ukelelen har fyra strängar till skillnad från gitarren som har fem.
Den vanligaste stämningen är A, D, Fiss och B (som förut hette H).
På nätet finns flera sidor om hur man spelar ukulele, se till exempel playalongmusic.se och stefans-ukulele.com
Ursprung. Ukulelen har sitt ursprung i Portugal och spreds till fler europeiska länder, samt Amerika, på 1920-talet.