Kampen om tiden

11 Sep 2014

Foto: Christian SaltasSnart skriver vi den 14 september och den långa valrörelsen kommer att kulminera. Och skolan har ända sedan i vintras, eller kanske ännu tidigare, varit utsedd till en av de hetaste valfrågorna. Gott så. Men tyvärr får vi nog konstatera att ämnet hem- och konsumentkunskap inte har dragit till sig så där förskräckligt stor politisk uppmärksamhet.

Länge var det ganska tyst även om idrott och hälsa-ämnet, men så efter sommaren kom utspel om mer utrymme på schemat. Detta efter diskussioner om det faktum att barn och ungdomar rör på sig för lite. Det tycker såväl alliansen som oppositionen och flera partier vill förstärka den praktiska delen av ämnet. Regeringens förslag handlar om en ökning med hundra timmar.

Brist på undervisningstimmar är ett mycket stort problem inom hem- och konsumentkunskap men där finns inga politiska planer på mer tid. Alla tycker att ämnet är viktigt men ingen vill se någon konkret förändring. Om du bläddrar fram till sidan 10 kan du läsa mer om vad politikerna vill och hur de ser på ämnena – vi har frågat alla riksdagspartierna.

Vi bjuder också på en mängd annan nyttig och inspirerande läsning. Till exempel i vår djupdykning om inkludering. Hur gör man för att undvika att elever med funktionsnedsättningar känner sig utanför? Hur kan man jobba för att nå fram till inkludering på riktigt, och inte stanna vid enbart integrering?

Under vinjetten Lärarvardag tipsar vi om hur du möter och hanterar krav från föräldrar. Många lärare känner nog igen sig i situationen att ha en kritisk förälder på tråden, som ifrågasätter lektioner eller bedömningar. Kanske färgas förväntningarna på undervisningen av egna gamla skolerfarenheter. Kanske har en engagerad idrottsförälder svårt att acceptera att deras sportande barn inte får högsta betyg.

Dessutom får du i detta nummer följa med till Rådmansö skola utanför Norrtälje där niorna lagar och serverar en härlig sopplunch till allmänheten. Läraren Jessica Ingerby vill att eleverna ska samverka med bygden runt omkring och dessutom pröva att använda sina kunskaper i autentiska situationer. ”De lär sig jättemycket på den här dagen”, säger hon.

Trevlig läsning!

PS: Jobbar du eller en kollega med något extra spännande? Glöm inte att tipsa oss! Mejla oss på mivida@lararforbundet.se eller sök upp oss via Facebook eller Twitter.