Läs senare

Så arbetar sexorna med klimatsmart arkitektur

LektionstipsetSexorna i Skärsätra skola på Lidingö har byggt modeller av klimatsmarta hus.
Bildläraren Amanda Birath överraskades av hur miljö­medvetna 12-åringar kan vara.

02 maj 2018
Foto: Lasse Burell

För en tid sedan insåg bildläraren Amanda Birath att arkitektur var något hon inte hade tagit upp i sin undervisning. Och att det var hög tid att göra något åt den saken. Frågan var bara hur hon skulle göra det på ett intresseväckande sätt som passar elever i årskurs sex.

– Jag ville få dem att se bortom den lite mer traditionella bilden av arkitektur genom att låta dem bekanta sig med området, både ur ett estetiskt och ett funktionellt perspektiv.

Ju mer research hon gjorde, desto mer växte hennes eget intresse.

– Så småningom kom jag att tänka på tv-programmet Garden designs där de visar många coola byggnader som är miljövänliga och energisnåla på olika sätt, och kände att det kunde vara en rolig grej att låta eleverna jobba med.

Amanda Birath

Ålder: 29 år.

Yrke: Bildlärare.

Utbildning: BA (Hons) Photography, London College of Communication. Studerar till lärarbehörigheten parallellt med jobbet. 

Arbetsplats: Skärsätra skola, Lidingö.

År i yrket: Två år.

Inspireras av: Reklam, böcker, spel och tv-program. Men framför allt av samtalen med eleverna. De är en fantastisk resurs. 

På fritiden: Ritar och målar.

De hela resulterade i projektet »Grön arkitektur« där eleverna fick i uppgift att designa ett hus som tar ansvar för miljön.

Först presenterade Amanda Birath en tydlig lektionsplanering där det steg för steg framgick vad eleverna förväntades att hinna med. Sedan fick de titta på filmer och läsa artiklar om olika klimatsmarta hus.

– Eleverna delades in i grupper och fick skissa och försöka komma fram till vilken typ av hus de ville arbeta med och på vilket sätt det skulle vara miljövänligt.

Den andra utmaningen var att klippa ut de olika delarna i papper, så att proportionerna stämde, för att sedan bygga huset i en modell av kartong.

– Att föra över en skiss till ett tredimensionellt objekt visade sig vara det svåraste momentet så det var tur att vi hade den här mellanfasen med att experimentera i papper innan vi började arbeta med kartong.

Därefter fick eleverna att rita upp sina verk i redigeringsprogrammet Pixlr och placera det i den miljö som de hade tänkt sig att deras byggnad skulle stå i.

– På så vis fick de verkligen en bild av hur deras hus skulle se ut om det byggdes på riktigt. Det blev mer levande och verklighetsförankrat.

Under arbetets gång blev Amanda Birath förvånad över hur drivna eleverna var. De kom på alla möjliga idéer. Några ville täcka taket med sedumväxter medan andra började brainstorma om hur byggnadens avloppsystem skulle bli miljövänligt.

Slutligen fick de presentera sina projekt och redogöra för sina tankegångar, vilken design och vilka material de skulle ha använt sig av om byggnaden hade förverkligats.

– Jag överraskades också av hur omvärldsmedvetna eleverna var och insåg hur viktigt det är att de verkligen får visa vad de kan. Det här blev en riktig självförtroendeboost för mina elever.

hållbart bygge

Vad: Modellbygge av klimatsmarta hus, som slutligen ritas in i ett redigeringsprogram, i en verklighetstrogen miljö.

För vilka: Årskurs sex.

Förberedelsetid: Cirka tio timmar för research, utformande av power point-presentation och lektionsplanering. Två timmar för praktisk förberedelse och byggande av eget hus att visa eleverna.

Utförande med eleverna: Fem lektioner à 80 minuter.

Material: Kartong, papper och lim.

Digitalt verktyg: Det onlinebaserade redigeringsprogrammet Pixlr.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com