Kraftigt sänkta medel till kulturskolan

AktuelltKulturskolan får 100 miljoner kronor mindre med Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

av Marianne Nordenlöw
31 jan 2019
Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet, är kritisk.
Foto: Maria Hedberg

I december röstade riksdagen igenom de två partiernas budget­reservation för 2019. I den förlorar kulturskolan det statsbidrag på 100 miljoner kronor som den röd-gröna regeringen tidigare hade skjutit till i ”kvalitetsstärkande åtgärder”. Enligt Moderaterna har bidraget mest gynnat redan priviligierade grupper.

– Vi beklagar att det blir barn och unga som drabbas när resurser omprioriteras. Konsekvenserna blir förmodligen att färre barn får möjlighet att delta i kulturskoleverksamhet och att utvecklingsarbete och samverkansprojekt tappar fart, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet.

Han menar att skälen till att statsbidraget tas bort har varit oklara.

– Först var skälet att bidraget inte gjorde skillnad och sedan att styrande statsbidrag är dåligt rent generellt. Det finns många statsbidrag och vi tycker det är konstigt att just en satsning på barn och unga ska tas bort av principiella skäl, säger han.

Cecilia Hofsten är rytmikpedagog på Kulturskolan i Hässelby i västra Stockholm.

– Att kalla de barn jag har träffat i mitt arbete på Smedshagsskolan i Hässelby för priviligierade är ett hån mot dem.

Hon ifrågasätter också påståendet att satsningen skulle varit ineffektiv. Om man alls ska försöka mäta effekterna av en kulturell satsning bör det rimligen ske över lång tid, tycker hon.

– Att som nu dra tillbaka extra insatser efter knappt två år omöjliggör en vettig utvärdering och bidrar bara till en otrygg ryckighet för alla inblandade.