Läs senare

Kroppsaktivist och förebild

Hallå!Hallå Anna Suvanna Davidsson. Du har 30 000 följare på Instagramkontot @apansattigranen.

07 jun 2018

Vem är du?

– Jag är en 37-årig trebarnsmamma, som bor i Rågsved utanför Stockholm. Jag är lärare i svenska och religion och författare. Jag är en normkritisk rättvisekämpe, som tycker om att möta utsatta och egensinniga människor. Jag går min egen väg och är färg- och levnadsglad. Jag är hundägare och tycker om att gå i skogen. Viktigast av allt är rätten att få bestämma själv. Jag har en tatuering från nacken ner till knävecken. Ingen annan har med det att göra. Jag är född i apans tecken, därav mitt namn på Instagram.

Anna Suvanna Davidsson

Ålder: 37 år.
Yrke: Gymnasielärare i svenska och religionskunskap, författare, influencer.
Aktuell: Med Instagramkontot @apansattigranen, podden Alla mina förövare, om sexuella övergrepp och romanen En apa i Rågsved.

Du kallas för kroppsaktivist. Hur kommer det sig?

– Egentligen är jag en ofrivillig kroppsaktivist. Jag lägger upp bilder på mig själv, jag är stor och tjock och tar plats. Jag gömmer mig inte och det blir politiskt. Folk har valt att se mig som en förebild. Jag lägger upp bilder på det som finns i mitt liv. Nu är jag hundägare. Ett tag var jag intresserad av underkläder, men det är jag inte längre. Folk tycker att jag har makt. Jag har 30 000 följare och det gör mig trots allt till en social influencer. Men det är inget som besvärar mig. Jag har fått kännas vid nättroll och människor som tycker att jag att ska veta allt och vara medveten om allt. En och samma person kan stryka mig på ena kinden och sedan örfila mig på den andra.

Du har en podcast hos UR som heter Alla mina förövare. Vad handlar den om?

– När metoo-debatten tog fart och bara fortsatte vecka efter vecka blev jag låg, jag har själv blivit utsatt för sexuella kränkningar och övergrepp. Då upptäckte jag att det inte fanns något lämpligt undervisningsmaterial i skolan. Med utgångspunkt från mina egna erfarenheter har jag spelat in fem avsnitt. Jag har bjudit in gäster och vi tar upp frågor som hur språket används vid sexuella kränkningar och i porrens värld. Mina elever hjälpte mig att ta fram frågorna. Avsnitten är 15–20 minuter långa och jag ska använda dem i undervisningen.

Hur använder du ditt engagemang i yrket som lärare?

– Jag kan använda mina egna erfarenheter från uppväxten. Min mamma kommer från Thailand och jag har alltid känt att jag bedömts hårdare än andra. I skolan var jag nästan ensam som mörkhårig. Det var extra viktigt att jag skötte mig och jag har alltid känt att min mamma var hårdare än andra föräldrar. Det gör att jag kan relatera till elever som har utländska föräldrar. De uppträder rebelliskt gentemot föräldrarna och livet blir ofta svårare än för andra elever.

Du har nyss debuterat som romanförfattare. Vad handlar din bok om?

– Om kvinnlig frigörelse. Att våga lita på sin inre kompass. Ska jag stanna kvar här och lida mer? Det är en pånyttfödelse. Det är ingen feelgood, det är feelreal, det handlar om livet. Det är en resa som jag har gjort själv. Jag uppmuntrar mina elever att skriva om sådant som intresserar dem. Det kan röra sig om något de har sett på tv, ett datorspel, rapartister, drottningar eller djur. Min undervisning utgår givetvis från läroplanen. För mig som lärare spelar det ingen roll vad de talar, skriver eller läser om. Jag tror på idén att lust föder lust.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com