”Lär kooperativt”

BoktipsarenSlöjdläraren Josephine Drakenberg har läst en bok om samarbete för lärande – och letar gärna inspirerande böcker på loppisar.

av Marianne Nordenlöw
27 Sep 2018
Josephine Drakenberg, slöjd­lärare, Brevik skola i Tyresö.

– En kollega tipsade mig om Grundbok i kooperativt lärande, som jag har haft som sommarbok och verkligen har njutit av att läsa. Den känns mycket användbar. Det speglar väl var jag befinner mig i min personliga utveckling som lärare, att jag vill jobba med elevgruppen för ett bättre lärande.

Vad handlar det om?
– Kooperativt lärande handlar om att både måluppfyllelse och social sammanhållning ökar genom att eleverna samarbetar och drar nytta av varandras kunskaper. Det gäller till exempel att tydligt förklara för eleverna att ”det är mer effektivt om du frågar en kompis som redan vet än att du frågar mig igen. Jag vill hjälpa er med nya saker och jag finns här om ni verkligen kör fast, men prova först själva”.

Har du fler boktips?
– Jag brukar också gå på loppisar och leta efter äldre böcker om hantverk, för att hitta bra bilder och inspirerande material att visa eleverna. Det kan vara gamla märkböcker eller teknikböcker om luffarslöjd eller knyppling.

Grundbok i kooperativt lärande – vägen till det samarbetande klassrummet

Niclas Fohlin, ­Anneke Moerkerken, Lisa Westman, Jennie Wilson

Studentlitteratur, 2017