Lärare på vita duken

TävlingLärare är aktuella i flera filmer och tv-serier just nu. Historiskt har idoliserande porträtt varit vanliga, men det förekommer också en hel del tvivelaktiga lärarfigurer på vita duken. Vad kan du om dina kollegor i film- och tv-världen? Vi lottar ut biobiljetter bland de svarande.

11 Dec 2018

1 I den brittiska serien Ord mot ord, som gått på SVT i höst, anklagar läraren Laura Nielson en av sina elevers pappa för att ha utsatt henne för, ja, vad?

1) Sexuellt övergrepp

x) Fusk med betyg

2) Krockat med hennes bil

2 Maggie Gyllenhaal hyllas för sin tolkning av förskol­läraren Lisa i amerikanska The Kindergarten Teacher (2018). Lisa blir besatt av en poesi­begåvad femårig pojke. Filmen är en nyinspelning av en förlaga från ett annat land, vilket?

1) Italien

x) Israel

2) Tyskland

3 I den nya Harry Potter-­uppföljaren Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott (2018) möter vi Albus Dumbledore, gestaltad av Jude Law, som ung trollkarl i 1920-talets New York. Vad heter skolan där han senare kommer att undervisa Harry Potter?

1) Academy of Witchcraft

x) Welton

2) Hogwarts

4 I komedin Bad Teacher (2011) är den svärande och drickande läraren Elizabeth Halsey mer intresserad av att hitta en rik man än att undervisa. Vem spelar rollen?

1) Cameron Diaz

x) Kate Hudson

2) Jennifer Aniston

5 François Bégaudeau spelar sig själv i Mellan väggarna (2008) där han försöker få ordning på en åttondeklass i en förortsskola. Men elevernas verklighet tränger sig på. Filmen utspelar sig nära en storstad, vilken?

1) Paris

x) Québec

2) New York

6 Verkligheten härmade dikten förra året när kemiläraren John Gose på en högstadieskola i New Mexico dömdes till fängelse för att ha tillverkat metamfetamin. Vilken amerikansk tv-serie har många likheter med historien?

1) The Wire

x) House of Cards

2) Breaking Bad

7 Engelskläraren John Keating i Döda poeters sällskap (1989) bryter mot skolans auktoritära tradition och inspirerar sina elever att tänka själva. Varför ställer sig John Keating, spelad av Robin Williams, på skrivborden i klassrummet?

1) För att få ett annat perspektiv.

x) För att det är roligt.

2) För att inge respekt.

8 I verklighetsbaserade Farliga sinnen (1995) får LouAnne Johnson (Michelle Pfeiffer), en klass med ointresserade ton­åringar från stadens utsatta områden. Hon vinner över dem med okonventionella metoder och Bob Dylans texter. Vilket yrke hade LouAnne Johnson innan hon blev lärare?

1) Boxare

x) Busschaufför

2) Marinsoldat

Mejla dina svar till grundskolan@lararforbundet.se senast den 7 mars, eller posta svaret till Tidningen Grundskolan, Box 122 39, 102 26 Stockholm. Märk brevet/mejlet med ”Tävling”. Glöm inte att skriva din vanliga postadress!