Läs senare

Läslust släpper aldrig taget

17 mar 2014

Foto: Håkan ElofssonEtt tag planerade jag att doktorera i litteraturvetenskap. Men annat kom emellan och jag skrev klart min magisteruppsats, flyttade hem (jag bodde då i USA) och lämnade den akademiska banan. I New York fick mina gamla studiekamrater praktikplatser och jobb på intressanta tidskrifter, de började undervisa eller gick vidare inom sina respektive fält. I Sverige var det svårt att övertyga arbetsgivare om att min examen var ett bevis på att jag kunde något alls. Jag lyckades få ett vikariat på ett kontor och det blev till slut en andra utbildning, vid Journalisthögskolan, som gav mig en nyckel till arbetsmarknaden.

Så var den där utbildningen en dålig investering? Ett par hundra tusen i studielån och flera värdefulla år – för en utbildning som ingen förstår sig på? Nej, tvärtom. De år som jag fick ägna mina dagar åt att läsa, närläsa och diskutera några av världslitteraturens mest fantastiska verk, bär jag med mig varje dag. Det präglar mig som person och ger mig så klart en bättre möjlighet att även ta till mig nya böcker och nya världar.

Så är det något jag önskar varje ung människa, är det chansen att upptäcka vad litteraturen kan betyda i livet – att lära av, att utvecklas med eller bara njuta av. Oavsett om man ska bli litteraturvetare eller ingenjör.

Man måste som bekant inte ha en examen i ämnet för att bli en läsande människa – men ens utbildning spelar stor roll. Därav detta nummers tema om läsning, som inspiration till er lärare och förhoppningsvis era elever!

ur Lärarförbundets Magasin