Ingår i temat
Dokumentationsbördan
Läs senare

”Låt lärarna själva få avgöra”

DokumentationsbördanLärarförbundets ordförande, Johanna Jaara Åstrand, vill se flera åtgärder för att bli av med dokumentationsbördan.

15 okt 2019
Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundets ordförande.

Ett sätt är att ändra skollagarna som styr kravet på dokumentation. Ett annat att ändra anmälningssystemet till Skolinspektionen.

– Först borde anmälan hanteras av huvudmannen. Först efter det kan man överpröva till Skolinspektionen. Vi behöver ha ett system där rätten att anmäla hanteras varsamt, inte missbrukas, säger Johanna Jaara Åstrand, som också vill vända ”den osunda anmälningskulturen”.

– I dag gör rädslan att bli anmäld att lärare överdokumenterar för att hålla ryggen fri. Anmälan används som ett hot och inte en lösning. En sådan kultur gynnar ingen. Lärare måste själva få avgöra vilken dokumentation som behövs och få använda tiden till att stötta elever, planera och följa upp sin undervisning i stället för att dokumentera in absurdum.

Och lärarassistenter?

– Ja, stödfunktioner till lärare behövs. Men lärarassistenter behöver inte vara rätt överallt. Lärare och rektorer bör få möjlighet att själva identifiera behoven och bemanna utifrån vad som passar bäst.

Mer ur temat Dokumentationsbördan (7)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com