Läs senare

Legget i långbänken

28 okt 2016

Klang och jubel – nu är det klart! Det kommer att bli en legitimation för fritidspedagoger i fritidspedagogik. Eller? Nja, det är inte beslutat men utbildningsministern har lovat det.
Igen, får man kanske säga. För om sanningen ska fram gav Gustav Fridolin faktiskt det löftet redan när han tillträdde efter valet. Vän av ordning skulle kunna invända att det är ett bra tag sedan.

Men nu har han alltså lovat det än en gång i månaden som gick. Han försäkrade att vi nästa år i juni kommer att få reda på detaljerna kring hur och när fritidspeda­gogernas legitimation ska bli verklighet. Då kommer nämligen ett betänkande från den ­utredning som hanterar frågan. I direktiven står det att utredaren ska ”överväga om fritidspedagoger /…/ ska omfattas av legitimationssystemet och i så fall hur en sådan förändring ska kunna genomföras, inklusive en tidsplan”.

Jag förstår att politik tar tid, det handlar om kompromisser och prioriteringar i ett stort pussel av frågor, men ibland känns det frustrerande att politikens kvarnar mal så långsamt.

Å andra sidan har det ju gått väldigt många år då fritidspedagogiken och fritidshemmet knappt varit uppe på den politiska agendan över huvud taget. Så visst lönar det sig att fortsätta kämpa och argumentera.

Ett nytt läroplansavsnitt är äntligen på plats som gör uppdraget tydligare, och så en ny legitimation i sikte – det är framsteg att glädja sig åt.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com