Lek + samlärande = effektivitet

På tal omGenom lek och samlärande kan matteresultaten öka. Dessutom frigörs tid, säger läraren Sabine Louvet. Hon brinner för att visa att matematik är vackert, fantastiskt och coolt.

12 Dec 2018
Lek + samlärande = effektivitet
Sabine Louvet är aktuell med böckerna Stärk det matematiska självförtroendet och Matte+allt=sant. Foto: Marcus Gustafsson
Foto: Marcus Gustafsson

Du har skrivit en bok om att förbättra dina elevers resultat och att samtidigt effektivisera och underlätta ditt eget arbete. Hur är det möjligt?

– Nyckeln för mig har varit lek. En annan hjärtefråga är samlärande. Det innebär att eleverna förklarar, sammanfattar och ibland presenterar material för varandra. Om du låter eleverna dela din börda känner de sig mer kompetenta och resultaten ökar. Tiden som frigörs kan du använda till de elever som behöver extra stöd.

Vilka är dina bästa pedagogiska knep?

– Variera och ändra upplägg av lektionen. Det håller eleverna vakna. När uppmärksamheten försvinner är det svårt att få den tillbaka. Öppna klassrumsklimatet genom roliga aktiviteter, spontanitet och diskussioner. Låt eleverna hitta på egna uppgifter, göra quiz och använda digitala verktyg. Lek innebär inte att flamsa utan att släppa på gränserna, sänka garden och må bra. Då blir det också lättare för alla att våga prata och sluta att positionera sig i att vara bra eller dålig.

Du jobbar i Äppelviksskolan i Bromma, där många elever är resursstarka. Skulle det här funka i ett mindre priviligierat område?

– Ja, det är jag övertygad om. När jag tog lärarexamen var planen att så småningom också jobba i tuffare områden. Den håller jag fast vid. Min viktigaste lärargärning är att tvätta bort för­domen att bara vissa människor är bra på matte. Jag vill visa att matematik är roligt, vackert och coolt. Något alla kan lära sig.  Gertrud Dahlberg

Sabine Louvet

Ålder: 33 år.

Yrke: Lärare i matematik och NO-ämnen, författare och programledare för matematikprogrammet Kalkyl från UR.