Läs senare

Lekfull klassiker

Lekar där många eller alla barn kan vara med är populära i fritidshem. I stora lekar går det lätt att ta sig in eller ut utan att förstöra för de andra.

av Maria Ramnehill
15 feb 2016
15 feb 2016

Lekar där många eller alla barn kan vara med är populära i fritidshem. I stora lekar går det lätt att ta sig in eller ut utan att förstöra för de andra. Därför är det ingen slump att anrika klassiker, som kurragömma, fortfarande håller måttet och finns i många varianter. En mindre känd sådan är Gyminga, som enligt lokal tradition i Jämtland leks på kvällen före Kristi Himmelfärdsdag, då byns pojkar letar efter flickorna eller tvärtom. De som vinner ska bjuda på fest.

Här är två andra exempel som kanske passar bättre för barn i fritidsåldern:

Dunken, burken eller pantgömme

Kär lek har många namn. Ett barn vaktar ”dunken” som kan vara en uppochnervänd hink, en flaggstång eller en boll exempelvis. Hen ska hålla för ögonen och räkna till det tal som gruppen bestämmer, 50 till exempel. Under tiden springer de andra och gömmer sig. När de hittas ska vakten springa till ”dunken” , sparka på den och ropa ”1,2,3 Vilma är dunkad!” Om Vilma hinner före vakten, skriker hon ”1,2,3 dunk för alla”, och då går alla i leken fria.

Bakvänd kurragömma

En skoj­igare och mer social variant av kurragömma är att göra precis tvärtom. Det vill säga, alla deltagare utom en blundar och räknar högt till hundra tillsammans. Den som inte räknar ska försöka hitta ett riktig klurigt gömställe med plats för flera personer. Då de övriga deltagarna räknat klart ska de leta reda på den gömda. Den som hittar gömstället ska inte avslöja det, utan själv gömma sig på samma plats. Så håller man på tills alla hittat och gömt sig på platsen. Leken funkar bäst ute och på stora ytor.

Andra lekar på fritidshem just nu:

  • Labyrint, en lek inspirerad av tv-programmet med samma namn.
  • Killer ball/killerboll, det finns dock olika varianter med olika regler.
  • Stall
  • Cykellopp med verkstad
  • Tiggare

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com