Let”s dance!

I Farstahallen får de äntligen möjlighet att träffas. Med film, musik, dans och lek skapas gemensamma upplevelser mellan elever som annars sällan möts.

29 aug 2015

Foto: Hasse Hedström
Barn får allt färre tillfällen att möta olikheter. Skolverket menar att skolsegregationen ökat på grund av skolvals- och friskolereformen. Specialskolor för barn med olika funktionshinder blir allt vanligare. Detta sker trots att de allra flesta anser att ett samhälle som tar vara på olikheter är ett bättre samhälle.
Om barn med olikheter inte möts i vardagen så måste enskilda skolor och lärare se till att barn med olika förutsättningar och bakgrund ändå möts. Ett sådant lyckat möte skedde i en gymnastiksal i Farsta. I en virvlande rullstolsdans mötte barn från Farsta Strandskolan elever från Jorielskolan, en skola för elever med neurologiska funktionsnedsättningar.

Lotta Magnell arbetar som bild- och slöjdlärare samt fritidspedagog på Farsta Strandskolan. För en tid sedan fick hon en inbjudan av Magnus Allensten, musiklärare på Jorielskolan att komma och lyssna på en konsert.Foto: Hasse Hedström

Foto: Hasse Hedström
Eleverna på Jorielskolan skulle tillsammans med länsmusikens blåsarsymfoniker uppföra ett verk specialskrivet för eleverna och symfonikerna av tonsättaren Sol Andersson.

– Stort tänkte jag! Vilken chans till att vara med att skapa ett viktigt möte, detta får vi inte missa, berättar Lotta Magnell.

På Musikaliska fick hon och hennes elever från årskurs två en upplevelse utan dess like. Lotta blev både rörd och lycklig över att få se glädjen och entusiasmen hos eleverna från Jorielskolan vid denna magiska konsert och glad och mycket nöjd över hennes egna elevers uppskattning.Foto: Hasse Hedström
På Farsta Strandskolan fick eleverna lyssna till musiken igen, men nu i bild- och slöjdsalen.

– Utifrån musiken målade de hur de upplevde musiken och vad de kände. Musiken ledde till ett tjugotal fantastiska målningar, berättar Lotta Magnell.

Magnus Allegaten på Jorielskolan och Lotta Magnell kopplade samman målningarna och musiken till en musikfilm. Och sedan var det dags för nästa möte. Premiärvisning här i Farstahallen av musikvideon.

Riktiga möten är inte alltid så lätta att få till. Få ger sig spontant iväg från den egna gruppen för att ta kontakt med främmande. Men film ser man och upplever tillsammans. Under den efterföljande matrasten håller sig dock eleverna fortfarande till den egna gruppen – men sneglar nyfikna mot de andra. Men sedan är det dags för gemensamma lekar och rullstolsdans. Nu sker det möten. Stolta får Farsta Strandskolans elever möjlighet att ratta Jorielskolans elevers rullstolar. Musiken dånar, eleverna ger sig hän, skrattar och möts i musik, rörelse och glädje.Foto: Hasse Hedström
– Sådana här möten sker alldeles för sällan. Får våra barn inte chansen att möta olikheter kommer vi aldrig att få bort fördomar. Vi lär oss aldrig att ta hänsyn och respektera varandra om vi inte lär oss att olikheter är bra, säger Lotta Magnell.Foto: Hasse Hedström