Uppmanar till faktakoll om Momo Challenge

AktuelltHallå där, Linnea Malmsten!

av Sara Djurberg
26 okt 2018
Uppmanar till faktakoll om Momo Challenge
Linnea Malmsten är lärare och IKT-pedagog i Nacka och bloggar om IKT-fritids. Foto: Anneli Hildonen
Linnea Malmsten är lärare och IKT-pedagog i Nacka och bloggar om IKT-fritids.
Foto: Anneli Hildonen

Du är kritisk till vuxnas reaktioner på utmaningen Momo challenge, som påstås få unga att skada sig själva. Varför?

– Min kommun Värmdö gick ut och varnade oss föräldrar för den här ”jättefarliga” appen, vilket var felaktigt eftersom det inte var en app utan ett konto på Whatsapp och Facebook från början. Dessutom finns inga säkra uppgifter om att Momo lett till självskadebeteende hos barn. Vi uppmanades att varna barnen innan de själva upptäckt eller hört om det här, vilket bara bidrar till att sprida rykten och rädsla.

Hur ska man göra när ett sådant här rykte dyker upp?

– Om det snackas i korridorerna måste vi vara lyhörda och våga ta det samtalet. Sedan måste vi kolla upp fakta för att kunna lugna barnen. När barnen frågade mig om detta berättade jag att Momo är en skapelse av en japansk konstnär som nu fått massor med uppmärksamhet. Kanske är det en marknadsföringskampanj?

Hur skyddar man barn från läskiga saker på nätet?

– Jag tror inte på att snoka eller radera saker på barnens telefoner, som varningar oftast uppmanar till, utan att prata med dem om hur man påverkas av läskiga bilder och att inre bilder kan sitta kvar länge.