Läs senare

Lösningen finns i labbet

Han löser brott med bunsenbrännare, retorter och provrör. Författaren Mattias Boström vet allt om den vetenskaplige detektiven Sherlock Holmes metoder.

03 mar 2014

Foto: Anna-Lena AhlströmVarför kallas Sherlock Holmes för ”den vetenskaplige detektiven”?

– Författaren Arthur Conan Doyle, som skrev berättelserna i slutet av 1800-talet, var läkare och vetenskapsman. Hans tanke var att skapa en ny sorts detektiv som begav sig till brottsplatserna, sökte ledtrådar och hittade bevis. På den tiden fälldes nästan alla brottslingar med hjälp av ögonvittnesskildringar eller för att de togs på bar gärning. Någon värdering av ledtrådar och bevis förekom inte i domstolarna.

Vilka nya metoder introducerade han?

– I novellen Det tomma huset från 1903 refererar Holmes till ballistik, som absolut inte hade nått Scotland Yard ännu. I Byggmästaren i Norwood nämns både finger-avtryck och grafologi, som ansågs vara en viktig vetenskap. Holmes drar slutsatser utifrån handstilen i ett dokument, men inte genom den vedertagna analysen att en viss lutning på bokstäverna avslöjar en viss personlighet. I stället kan han utläsa att dokumentet skrivits på ett tåg, eftersom personen som hållit i pennan rycker till på ett speciellt sätt när tåget växlar spår.

Är metoderna realistiska?

– Ja, åtminstone en del. Han använde till exempel spårhundar långt innan Scotland Yard började med det. Det mest kända fallet är De fyras tecken, där brottslingarna förföljs en ganska lång sträcka. Han var också väldigt noga med att en brottsplats inte får kontamineras, och är ofta arg för att konstaplar trampat runt och förstört bevis. Holmes hade avancerade sätt att analysera fotspår, till exempel genom att mäta steglängden. Men oftast avslöjas inte de exakta metoderna – man får bara veta att ett vetenskapligt experiment ligger till grund för lösningen av ett fall. Om författaren vill visa att Holmes är expert på ett ämne så står det ofta att han har skrivit en monografi om det, till exempel att han har analyserat askan av 140 olika tobakssorter.

Vilket är hans specialämne?

– Jag förknippar Sherlock Holmes främst med kemi. Våningen på 221B Baker Street är översållad med provrör, bunsenbrännare och retorter. I filmerna ser man honom ofta sitta och arbeta med något experiment. Han har speciellt stor kunskap om olika gifter och deras påverkan på kroppen.

Varifrån fick författaren inspiration till Sherlock Holmes?

– Förebilden är Dr Joseph Bell, som undervisade i kirurgi på universitetet i Edinburgh. Studenterna satt i en amfiteater och såg på när han arbetade. Conan Doyle hjälpte till att ta emot patienterna och ställde frågor till dem när de anlände. Men Bell fick reda på mer om dem bara genom att observera detaljer. Fläckar på kläderna som avslöjade yrket, lera på skorna som visade vilken väg de gått, kroppsspråk som talade om att de var militärer. Holmes briljerar ofta med sin slutledningsförmåga på samma sätt när en klient kommer med ett fall.

Hur kan lärare ta intryck av detta i sin undervisning?

– Sherlock Holmes passar in i alla ämnen. Inom matematik är till exempel logiskt tänkande viktigt. Man kanske kan låta eleverna läsa några noveller och be dem konstruera liknande problem. Jag skrev själv mitt specialarbete i gymnasiet om Sherlock Holmes som kemist och återskapade experimenten från böckerna i kemisalen.

Mattias Boström är Sveriges ledande Sherlock Holmes-expert. Hans bok Från Holmes till Sherlock (Piratförlaget) fick nyligen Svenska Deckarakademins pris för bästa fackbok 2013.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com