Läs senare

Magi & maktkamp i kulturskolans regi

LektionstipsetKentaurer, alver och troll. Det är några av karaktärerna i Shakespeares En midsommarnattsdröm som barnen förvandlas till under sina besök på Kulturskolan i Luleå.

22 mar 2018
Magi & maktkamp i kulturskolans regi
Foto: Anna Lintzén

»Man blev helt chockad när man kom in. Det var någon som hängde i en galge och någon som spådde och när jag sa att jag inte hade någon dröm just nu blev hon helt paff.«

Så beskrev en pojke i årskurs 4 sitt första intryck när han klev in i Luleå Kulturskolas foajé, och hamnade rakt i den interaktiva föreställningen En midsommarnattsdröm. AnnaKarin Lagnebäck Karlsson är danslärare och förklarar att det här är en ämnes­integrerad uppsättning där hon och de andra sju lärarna på kulturskolan har gjort en egen tolkning av Shakespeares pjäs genom att väva ihop sina olika ämnen. Kärlekstemat har bytts till vänskap och historien utspelar sig i magiska skogsmiljöer.

– Inledningsvis möts eleverna av ett totalt kaos och får börja med att fånga sina egna mardrömmar med guldsprejade håvar och träffa en spådam som analyserar deras drömtillstånd, säger hon.

Och inte nog med det, de får även baka sina drömmar som gräddas i köket under tiden föreställningen pågår.

AnnaKarin Lagnebäck Karlsson

Ålder: 46 år.

Yrke: Danslärare.

Utbildning: Grundskollärare i matematik och naturvetenskap 1-7 samt danskurser.

Arbetsplats: Luleå Kulturskola

År i yrket: 20 år.

Inspireras av: Mina fantastiska kollegor och elever.

På fritiden: Vara med vänner och familj, gärna vid havet. Lyssna på ljudböcker och se på film, vara i stugan.

Mitt i det pågående dramat dyker det upp en regiassistent som berättar att besökarna ska medverka som statister under en filminspelning av pjäsen och nu påbörjas förflyttningen mellan tre olika undervisningssalar.

Eleverna får möta historiens olika karaktärer som ideligen bråkar om vem som ska bestämma och regissera filmen, som i det här fallet handlar om att lära människorna att följa sina drömmar för att få vänskapsbanden att växa sig starkare.

– Vi ser vårt arbete som ett ständigt värdegrundsarbete och det här är en berättelse om maktkamp och vänskapens fram- och baksidor. Eftersom karaktärerna är väldigt egoistiska så uppmuntras barnen hela tiden att ta ställning, säger hon och tillägger att alla lärarna, deras ljud- och ljustekniker och kostymör, deltar aktivt och spelar totalt 15 olika roller.

Eleverna och deras lärare pendlar mellan att vara publik och statister. I ett av rummen kliver fem olika väsen fram ur var sitt upplyst träd: en skogsande, en kentaur, en alv, ett troll och en vätte som dansar omkring och tävlar om vem som ska vara i centrum. Älvkungen Oberon och regiassistenten spelar instrument och statisterna förvandlas till olika väsen. Alla börjar dansa i stil med de fem karaktärernas rörelsemönster men avbryts när Oberon ropar »Stopp, dags för tagning!«, och låtsaskameran plockas fram.

I det andra rummet uppmanas eleverna att rita sina olika dansrörelser med magiska kritor. I det tredje får de resa över drömmarnas hav omgivna av fladdrande vita tyger, en gnistrande stjärnhimmel och vågor som skapats med hjälp av rörligt ljus.

Till slut blir alla karaktärerna vänner och det hela avslutas med att barnen släpper sina mardrömmar fria genom att viska dem i ett valthorn.

– Slutligen bjuds eleverna på sina nybakade drömmar och innan de går hem delar vi ut olika Shakespearecitat som de kan jobba vidare med när de kommer tillbaka till skolan, säger AnnaKarin Lagnebäck Karlsson.

Trolsk teater

Foto: Anna Lintzén

Vad: En interaktiv teaterföreställning inspirerad av Barnens underjordiska scen där publiken får vara medskapare i uppsättningen.

Skola: Kulturskolan i Luleå.

För vilka: Årskurs tre och fyra.

Förberedelsetid: Fem veckor som innefattade manusarbete, repetition och tillverkning av scenografi och kostymer.

Utförande med eleverna: Två timmar.

Material: Mycket har återanvänts från tidigare projekt eller lånats av Norrbottensteatern.

Budget: 1 600 kronor. Utlägg för scenografi, håvar, sprejfärg och en fläkt för att skapa en eld med hjälp av tygremsor.

Antal föreställningar: 28 under höstterminen.

Deltagande lärare: Bild: Catarina Engström, Lena Norman. Drama: Ann Sidén, Anneli Morian. Dans: AnnaKarin Lagnebäck Karlsson och Annica Lomgren. Musik: Lena Malm. Teknik: Lars Paulin. Kostym: Anette Lidström.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com