Läs senare

Malmstens skola i nytt skal

Malmstens traditionsrika skola fyller 80 och har planterats om i ny jord på Lidingö. Numera heter den formellt Carl Malmsten Furniture Studies, är en del av Linköpings universitet – och växer och spirar som aldrig förr.

08 Apr 2010

Från spårvägen, Lidingöbanan, ser man det nya huset. Mot huskroppens liggande mörka fyrkant avtecknar sig stora upplysta glaspartier. Hit till Larsberg på Lidingö har Malmstens – som skolan kallas i dagligt tal – flyttat från det gamla hantverkshus på Söder i Stockholm, där den hade legat sedan 1950.
  – Det var rena arkeologiska utgrävningen att ta reda på allt material som hade samlats i källaren under närmare 60 år, säger Ulf Brunne, studierektor och inriktningsansvarig för möbelkonservering.
    Breda plankor står dekorativt lutade mot väggarna in till snickeriverkstäderna. De är träprover från den gamla källaren, en del av dem märkta med namn av tidigare generationers möbelsnickare. Brädorna hamnade här när man packade upp och fick stå kvar eftersom det såg bra ut.
    Man har börjat komma något så när i ordning nu efter flytten och den högtidliga invigningen hösten 2009, när kronprinsessan Victoria var här och klippte band. Flytten var nödvändig eftersom skolan länge hade varit trångbodd och saknat ändamålsenliga lokaler. Ulf Brunne har under sitt dryga kvartssekel på skolan varit med om ett dussintal flyttplaner.
    Det var tack vare en donation från arvingar till byggherren John Mattson som planerna till slut gick i lås. Mattsons döttrar ville hedra sin far med ett bygge som var kopplat till trä och hantverk med kvalitet. Nu hyr Linköpings universitet lokalerna av fastighetsbolaget för skolans räkning.
    Inredningen är sober och sparsmakad med mörkare väggar i korridorer och ljusa i salarna. Ljusinsläpp genom glas högst upp mellan varje sal. Frostat glas med cirkelmönster på rumsdörrarna, cirklarna återkommer som dekor överallt i huset.
    Trapphusen är målade i var sin stark färg – ceriserosa, klarrött, knallgult – som bryter av mot den i övrigt lugna inredningen.
  – De här färgerna råder det många starka åsikter om, säger Ulf Brunne med ett leende.

Stolar i långa rader står på hyllor högst upp, längsmed de höga glasade väggarna. De utgör vad Ulf Brunne kallar ett embryo till ett ”stolsbibliotek”. Här finns allt från arketypiska egyptiska och romerska stolar till Malmstens egna modeller. Carl Malmsten hävdade att man skulle gå tillbaka till historiska förlagor för att se, lära och inspireras, och de tankegångarna lever än på skolan. Malmsten själv gick till Skansen eller cyklade ut på landet – just i dag är skolans studenter på studiebesök på Skoklosters slott.
    I tapetserarverkstaden håller tredje- och sistaårsstudenten Eva Alpsten på med sitt gesällarbete, en stor fåtölj eller liten soffa, inspirerad av en turkisk divan. Hon beräknar att den ska ta drygt två veckor till att färdigställa, av de totalt 400 timmar som gesällarbetet tar.
    Hon tycker att utbildningen är väldigt bra, att den ger tid att fördjupa sig men samtidigt en stor bredd.
  – En del tycker att vi petar för mycket här, räknar varje tråd, men det är det enda tillfället när man får chansen att gå in så djupt på detaljerna, säger hon. 
    I snickeriet arbetar andraårsstudenterna med en egen uppgift, ett litet furuskåp, där det gäller att beakta rörligheten i träet. Karolina Stenfelt gör ett skåp enligt principen för dörrspeglar, och visar hur man måste se till att ha extra mån för att träet ska kunna röra sig i olika riktningar.
    Hon älskade slöjden i skolan och har alltid velat arbeta med hantverk av något slag. Efter utbildningen kan hon tänka sig att starta eget.
    Kurskamraten Linda Johansson var som hon säger ”en av dem som stod och sandpapprade smörknivar alla slöjdtimmar”, men kom på andra tankar och förverkligar nu något av en gammal dröm. Hon tror att hon vill jobba som anställd först, för att lära sig mer.
    På inriktningen möbelsnickeri varvas projektuppgifterna. Dels skapar man möbler efter egenritade modeller, dels – enligt skolans tradition – baserade på ritningar av Carl Malmsten eller andra formgivare. Malmsten efterlämnade cirka 20 000 ritningar, så det finns att välja mellan. Men alla är säkerligen inte av honom själv – förr tillskrevs ofta skisser av elever eller andra lärare mästaren.
    Efterfrågan på tjänster och produkter inom möbelhantverk har ökat dramatiskt från och med 90-talet, enligt Ulf Brunne. På 60- och 70-talen sågs området som något mycket smalt och exklusivt, som bara en liten bemedlad krets hade råd med.
    Han medger att det visserligen fortfarande är exklusivt, men nu med andra ingångar, inte minst genom ökat miljötänkande. Han tycker sig se en tydlig trend i att männi­skor ser möbler som en investering och återigen köper möbler som är avsedda att ärvas. Intresset för antikviteter har ökat och man lämnar oftare in möbler för renovering.
  – Vi har aldrig varit så i takt med tiden som nu! Studenterna här har utomordentligt bra framtidsutsikter, säger han.
Sedan år 2000 har Malmstens varit en del av Linköpings universitet. Ulf Brunne menar att skolan inte hade kunnat utvecklas eller överleva utan kopplingen till högskolan, inte minst för att kunna ha ett utbyte med andra utbildningar i Europa.
    Men kulturkrocken var rätt rejäl till en början. Han menar att personalen var dålig på att kommunicera nyttan av all teori till studenter som var starkt inriktade på hantverket. I dag är kurserna därför mer projekt­orienterade och man försöker i mesta mån integrera teori med praktik.
  – Men det är en svår balansgång mellan teori och praktik på en utbildning med så tunga inslag av manuell färdighetsträning.
    Ulf Brunne ser framtiden an med tillförsikt. I ”paketet” från byggherren ingick också en miljondonation till ett vetenskapligt bibliotek samt finansieringen av en ny professur i möbelkultur. Samtidigt bekostar universitetet två halvtidsprofessurer i möbeldesign.
    Han hävdar att Carl Malmsten mest av allt ville bli ihågkommen för sin pedagogiska gärning.
  – Jag tror att han hade blivit nöjd med skolans utveckling. 

Carl Malmsten – Furniture studies

Fyra inriktningar: Möbelsnickeri, möbeldesign, möbelkonservering, tapetsering.
Utbildningens längd: Tre år, 180 poäng, ger en kandidatexamen. Skolan siktar på att även kunna ge en mastersexamen.
Antal studenter: Totalt 65–70, 4–10 per inriktning och år. Omkring en tiondel söker sig hit från utlandet.
Särskild behörighet: Minst ett års praktik eller förberedande utbildning, till exempel vid folkhögskola. De flesta som kommer in har minst två års erfarenhet.
Övrigt: 1985–2008 fanns även en utbildning i gitarrbyggeri, startad av Georg Bolin.

 

Läs mer om Malmsten

Per Hartman: Formsinnets fostran – Carl Malmstens bildningssyn.

Kajsa Borg och Lars Lindström (red): Slöjda för livet, om pedagogisk slöjd, Lärarförbundets förlag 2008.

Gunilla Kindstrand: Möbler Människor, Linköpings universitet, Carl Malmsten – Furniture Studies och Carlssons Bokförlag, 2009.
 

ur Lärarförbundets Magasin