Maria Davidsson samlar spindlar med sina elever

AktuelltHallå där, Maria Davidsson! Du är forskarhjälplärare.

26 okt 2018
Maria Davidsson är NO-lärare på Mörbyskolan i Danderyd.

Vad gör en sådan?

– Det är en lärare som deltar i ett projekt som drivs av Nobelmuseet och Stiftelsen för strategisk forskning i samarbete med Umeå universitet. Jag har varit med ett par gånger tidigare. I det här projektet har forskare på Umeå universitet varit involverade. Uppdraget har varit att undersöka om spindlar som lever nära vattendrag får i sig läkemedel från mänsklig användning.

Hur har det gått till i praktiken?

– I våras var vi fem NO-­lärare som började jobba med skolans cirka 140 elever i årskurs 8. Vi samlade in spindlar och tog vattenprov som vi sedan skickade till Umeå universitet för analys. Det här har varit ett väldigt bra sätt att förhoppningsvis öka intresset hos eleverna för naturvetenskapliga ämnen genom att låta dem delta i ett riktigt forskningsprojekt.

Vad händer nu?

– Just nu gör eleverna posters för att beskriva hela processen från hypotes till slutsats. Först kommer vi att ha en intern tävling och sedan skickas det bästa bidraget in till Nobelmuseet som väljer ut en vinnare. De elever som gjort den vinnande postern får biljetter till Nobelfesten den 10 december. Jag hoppas förstås att elever från Mörbyskolan får vara med.