Matematik i världens största klassrum

AktuelltHallå där, Osama Abbas, matematiklärare på Elinebergsskolan i Helsingborg.

28 mar 2019
Foto: privat

Du gör livevideo-lektioner i matematik via Instagram som sänds efter skoltid. Hur går det till?

– Jag har runt 700 följare i olika årskurser på högstadiet och sänder från tv-soffan eller från skolan. Eleverna får reda på vilket klockslag och vilken årskurs jag riktar mig till. Och sedan kan de själva välja om de vill delta eller inte. Syftet är att repetera olika kapitel från matteboken.

Så man kan bara se lektionen en gång?

– Ja, och eleverna kan ställa frågor i ett kommentarsfält. Ibland leder det till att de börjar hjälpa varandra och diskutera uppgifter. Det är jättekul!

Vad är poängen?

– Framför allt är det en chans för elever som inte har närvarat på lektionerna att hänga med. Jag brukar skämtsamt säga att jag har världens största klassrum. Ibland har jag uppåt 100 deltagare. Men det kräver en del av mig som lärare, det måste vara lite action för att fånga deras intresse. Annars finns det risk att de lämnar lektionen.