Matematisk slöjd i tv-rutan

Ola Edström är slöjdläraren i Utbildningsradions (UR) nya program Riddarborgen, en tv-serie om slöjd och matematik som främst riktas till mellanstadieelever.

06 feb 2014
Matematisk slöjd i tv-rutan
Foto: David Dahlberg

Vad handlar programmet om?

– Tanken är att vi ska visa på praktisk matematik. Det är väldigt mycket matte i slöjd, det är bara det att slöjdämnet krymper i antalet timmar medan man ökar på matematikundervisningen. Det kan inte vara helt rätt väg att gå.

Vad gör ni i programmet?

– Temat är medeltid eller riddartema, lite mystiskt så där. Allt cirklar kring en borg som jag bygger tillsammans med två barn, Albin och Natalia. Varje avsnitt är en snabbscen ur en film som är cirka 15 sekunder lång, lite som en trailer. Sedan består själva programmet av när vi slöjdar sakerna som var med i den korta filmsnutten. Först gör vi grejerna, sedan får man följa med när vi filmar filmsnutten.

Vilken sorts slöjd är det?

– Allt möjligt! Trä, metall, textil, stickning och en massa annat. Vi tycker att slöjd är ett ämne, det är viktigt att visa på det.

Hur får ni in matematiken?

– Vi försöker inte krysta fram så mycket matematik, utan vi gör grejerna och matematiken är där om man väljer att se det. Man ska mäta och räkna, till exempel hur stor hjälm vi ska göra. Då kollar vi omkretsen på huvudet. Eller så kanske vi måste mäta hur långa pilar vi ska göra. Det är mycket beräkningsmatematik.

Hur kommer det sig att du medverkar i serien?

– Det var väl lite grann en slump. Produktionsbolaget letade efter en plats att spela in programmet på och då sökte de sig till Vindelns folkhögskola. Jag har en slöjdkompis som jobbar där, så han sa till dem att »kom gärna hit, så vet jag en kille jag tycker att ni ska ha som programledare«.

Fick du mersmak av att göra tv?

–  Ja verkligen! Det var otroligt spännande att få vara delaktig i skapandet av programmet. Att få fnula och klura på utformningen, och även lösa situationer som hände där och då. En annan sak som var givande var att slöjda under längre perioder. Att jobba mer med heldagar i slöjden vore väldigt roligt. Man kommer så långt då.