Läs senare

Med sinne för experiment

PorträttEfter mer än 40 år i skolans värld har Hans Persson kvar engagemanget och intresset för naturvetenskap och lärande. Mer lekfull och sinnrik undervisning är hans mission.

Med sinne för experiment
Foto: Anna Simonsson

Många är de lärare som mött och underhållits av honom på en konferens eller fortbildningsdag. I mer än 25 år har Hans Persson kuskat land och rike kring för att föreläsa om NO och bjuda på vardagsnära och explosiva experiment.

Han tar emot i villan i Nacka i södra Stockholm och bjuder på espressokaffe i köket. Kaffet är förresten från Veracruz i Mexiko, som han besökte för en tid sedan. Från källarvåningen hörs toner från ett piano. Det är hans hustru tonsättaren Karin Rehnqvist som spelar.

Med en dialekt som snabbt avslöjar att han bott i Stockholm i hela sitt liv berättar han rappt och mycket, men lågmält och noggrant om sin långa lärarbana.

Det började hösten 1971 med vikariat på låg- och mellanstadieskolor i Stockholmstrakten. Gymnasiet hade han precis gått ut och framtiden var oviss. Hans Persson var den första i släkten som tog studenten. Mamma var husmor i en skola och pappa föreståndare för en Konsumbutik.

– Den där första terminen var verkligen en omvälvande upplevelse. Jag hade hamnat rätt.

Mångsysslare. Som nyutbildad lärare på sjuttiotalet saknade Hans Persson idéer, utrustning
och material till fysik- och kemiundervisningen. Det blev starten på ett yrkesliv som lärar­fortbildare och läromedelsförfattare.

Han sökte till Lärarhögskolan och lyckades, som han uttrycker det, krångla sig in. 1975 var han färdig mellanstadielärare.

– Det fanns förstås en läroplan och lärarna gjorde sitt bästa för att följa Lgr 69. Ändå var det några sidor som alla hoppade över. Det var inte så vanligt att man undervisade i kemi och fysik på låg- och mellanstadiet på den tiden.

Som lärare saknade Hans Persson någon att vända sig till för att få tips och idéer. Någon utrustning eller bra material fanns inte heller att tillgå. Hur skulle man då kunna ta in experiment i kemi och fysik i ett vanligt klassrum på låg- och mellanstadiet? Funderingarna satte fart på idéerna.

Han var tidig med att fotografera och dokumentera verksamheten i klassrummet. På föräldramöten visade han diabilder för att illustrera arbetet med att väcka elevernas intresse och hålla det vid liv.

– Jag fick, eftersom vi inte hade någon kemisal med utrustning, gå ifrån labbkontexten. Det har format mina läromedel och min filosofi om ett lekfullt lärande.

Han tar som exempel det som i USA kallas för ”discrepant events”, det vill säga saker som får åskådaren att utropa ”What?”. Det kan vara något så enkelt som att du med en pipett får prova hur många droppar vatten som ryms på en enkrona.

Eller ta den där lilla pipande leksakskycklingen som han fick av sina barn för minst tjugofem år sedan. Under magen sitter två pluppar. Om man bara trycker på den ena piper kycklingen inte, men håller man på båda plupparna så låter den.

Hans Persson

Född 1953.
Bor I Nacka.
Familj Gift med tonsättaren Karin Rehnqvist. Tre vuxna barn.
Gör Läromedelsförfattare, lärar­utbildare och lärarfortbildare.
Priser Nationalencyklopedins Kunskapspris i kategorin Skola och utbildnings­väsende 2004. Han fick ta emot priset av kronprinsessan Victoria och fick 250 000 kronor. Litteraturpriset Lärkan för mellanstadiet 2014.
Aktuell Bland annat med Språkstart NO och den kommande didaktikboken Kreativ och likvärdig NO. Föreläser på Sett-mässan i Stockholm 11–13 april.

Det går från att vara en kul grej till ett modellexperiment för en naturvetenskaplig undersökning. Hur går det till när man gör ett experiment där man kan lita på resultatet?

– Jag förstod att här kan man visa hur kroppen leder ström på ett ofarligt sätt, något som är viktigt att lära sig.

Efter några år på låg- och mellanstadiet läste Hans Persson vidare och blev adjunkt i NO och matematik på högstadiet. Han fick en tjänst på Bagarmossens skola och arbetade mer och mer med skolutveckling.

Undervisningen skulle vara kreativ, varierad och likvärdig. Problemet var bara att det var svårt att hitta passande kurslitteratur. I jakten efter kemiböcker för lågstadiet och fysikböcker för mellanstadiet frågade ett av förlagen: ”Kan du inte skriva böckerna själv?”

Först var Hans Persson lite skeptisk, men debuten Försök med fysik fick ett positivt mottagande och sedan har det ”rullat på”. Nu har han skrivit över femtio läro- och faktaböcker.

Efter några år som kursledare då han, på grund av nervositet och höga krav på sig själv, sov dåligt fick han i uppdrag att utveckla fortbildningen av NO-ämnena på Lärarhögskolan i Stockholm.

– Jag trivdes otroligt bra med studenterna.

Lärarutbildningen har varit bra på att utveckla den ämnesdidaktiska forskningen. Men lite har det som tidigare kallats för metodik kommit i kläm, anser Hans Persson.

– Det måste ju knytas ihop, det praktiska och det teoretiska.

Efter mer än 40 år i skolans värld har Hans Persson kvar engagemanget och intresset, han är fortfarande nyfiken. Som när han läste i Origo om läraren Annika Andersson som lägger upp sina kemilektioner som ett spinningpass.

– Det tycker jag är inspirerande att läsa om, en spännande idé. Bara en sån sak att det är olika tempon under lektionen!

I april fyller Hans Persson 65 år men tänker fortsätta att skriva böcker, föreläsa och jobba med lärare. Han funderar också mycket på hur man kan arbeta med digitala verktyg så att de leder till ett lyft för lärandet.

– Hur man kan utveckla läromedel och metoder i klassrummet så att du inte sitter där lektion efter lektion och klickar på en skärm med samma läromedel. Hur multi­modalt låter det?

Ibland lanseras digitala läromedel som ”kompletta”. Att allt du behöver finns i ett och samma läromedel, konstaterar han.

– Inte kan väl en verksam lärare tro att ett läromedel kan vara komplett? Eller att det digitala automatiskt leder till goda resultat?

Det är viktigare än någonsin att få använda alla sinnen och att undervisningen är varierad, anser han.

– Då kan vi locka fram fler talanger i klassen och skapa ett mångstämmigt klassrum.

ur Lärarförbundets Magasin