Läs senare

”Minecraft har sin plats på fritids”

23 maj 2016

Hej Britt-Marie Lindström! Du är 70 år och jobbar på som fritidspedagog. Varför?

– Att arbeta med barn är så utvecklande, du måste lära dig något nytt hela tiden för att hänga med. Jag kallar mig datafreak, så paddor och telefonen tycker jag är jättebra redskap. Man kan ha med dem överallt, ta reda på saker, kolla på bilder och spela spel. Minecraft till exempel, det har sin plats på fritids, det är det som gäller bland barnen nu.

Vad är det för skillnad på att arbeta nu och för tjugo, fyrtio år sedan?

– När jag började fungerade fritids som det ska. Då hade vi 30 barn inskrivna på två pedagoger. I dag är det 65 barn, mer omsorg och inte så mycket pedagogik. Samtidigt är det fler barn som har behov av särskilt stöd. Barn med diagnoser far också ofta illa i stor grupp. Förr åkte vi på fler utflykter, vi erbjöd dramagrupp, skogsgrupp och snickargrupp till exempel. Jag saknar snickarbänken. Barnen fick utlopp för både kreativitet och ilska där.

Nämn något som är unikt med din kunskap?

– Har man inte pedagogisk utbildning saknar man ofta ett långsiktigt tänk kring hur man ska bemöta barn som är utåtagerande till exempel. Det hjälper inte att klaga – det stjälper. I stället måste man få i gång en kommunikation och det kan ta lång tid att hjälpa barnet att få förtroende för en.

Har barnen förändrats genom åren tycker du?

– De är mer frimodiga nu och vågar säga och berätta saker. Förr hade barn mer respekt för äldre. Jag brukar ha flätor och häromdagen var det någon som sa: Kan man ha flätor när man är gammal?! Ja, säger jag, man kan ha flätor.

Du kallar dig för datafreak – berätta mer om det!

– Jag köpte min första dator 1986. Datorer fanns inte i skolorna då så jag gick en kurs i matte på Komvux. Där hade de datorer med Excelprogram. Genom åren har jag mest använt datorn som ”skrivmaskin”. Jag gillar att skriva inlägg, har Twitter, Facebook och Instagram och jag spelar olika spel för att kunna hjälpa barnen med det.

Vilka spel spelar du mest?

– Tocaboca, Angrybirds, Minecraft, Wordfeud, MIG-spel och Temple Run. Egentligen gillar jag inte spel så mycket, det är mest för barnens skull. Men jag gillar kreativa appar som mandalas där man kan färglägga – och designspel där man kan skapa inredningar och styla dockor. På fritids har vi 20–30 paddor man kan låna. Vi kör mycket matte och svenskaspel. Och så spelar de Minecraft då förstås.

Hur länge vill du fortsätta jobba?

– Det här är sista terminen. I höst blir det ett Spanien­hus i stället.

Viktigast just nu …

… på din arbetsplats?

”Jag var på en så fin förskolegård i går. Vi måste förbättra vår skolgård så att den blir en inspirerande och härlig lekplats.”

… i samhället?

”Föräldrar i allmänhet måste få mer stöd. De har så mycket för sig nu förtiden att barnen kommer på undantag. Förstår man inte att man måste prioritera och ta ansvar? Och lära barnen ta ansvar. Föräldrarna curlar. Jag upplever till exempel att barnen saknar respekt för kläder och saker, de tappar bort dem och bryr sig inte. Många familjer är rikare i dag …”

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com