Läs senare

Musicera mera

MusikslöjdBygga enkla instrument är roligt och lätt och inte heller dyrt. Här är några tips från Cetis – Centrum för tekniken i skolan. När ni har byggt alla instrument är det bara att släppa loss i en gemensam låt! De som inte vill spela kanske kan sjunga – rösten är ett väldigt bra instrument som man alltid har med sig.

av Annika Dzedina
07 apr 2017
07 apr 2017
Anna Cederquist i Skrotorkestern bygger instrument av morötter, rör och vattenkannor.

Trumma

Detta behövs: konservburkar av olika storlek. Ballonger, tejp och sax.

  • Klipp av ”pipen” på ballongerna. Tejpa fast dem på burkarna, tänk på att sträcka dem ordentligt. Slå på dem och det blir ljud. Sedan är det bara att experimentera loss: hur gör man för att få olika toner? Hur kan man göra för att ljudstyrkan ska ändras? Hur många olika toner kan man göra om man har en stor och en liten burk?

Maraccas

Detta behövs: flaskor och burkar med lock, torr sand, torkade ärtor, gem eller nubb.

  • Lägg i ärtorna, gemen, sanden eller nubben i flaskan och skruva på locket. Skaka! Vad kan man använda förutom ärtor, gem, sand och nubb? Hur kan man göra för att ljudet ska bli starkare? Mjukare?

Claves/klanglåda/xylofon

Detta behövs: Träblock av olika träslag, längd och storlek, saxar, pennor.

  • Lägg pennorna parallellt under träblocket. Variera avståndet mellan pennorna och träblockens tjocklek och längd, för att urskilja olika tonhöjder.

Gitarr

Detta behövs: en konservburk, gummiband av olika längd och tjocklek.

  • Sätt gummibanden över burkarna och spela! Låt eleverna experimentera med hur det blir olika ljud om man har stor eller liten burk och hur mycket man spänner gummibandet (strängen).

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com