Läs senare

Niki på egna ben

Hon är aktuell i filmen Martha & Niki av Tora Mårtens, nu är Niki Tsappos domare i samma internationella danstävling som hon en gång vann, Juste Debout.

29 mar 2016

Foto: Tora MårtensDu håller i många workshops och är en flitig danslärare, hur trivs du med lärarrollen?

– Jag gillar att se hur folk rör sig och för sig, det finns så mycket att läsa in. Allt det där man inte kan säga verbalt kan komma ut i rörelser. Det har varit väldigt få kvinnliga dansare och även domare i den här genren och jag tror att det ger ett annat synsätt, något som har saknats. I år är det bara kvinnliga domare i Juste Debout, det är första gången.

Tora Mårtens följde dig och Martha Nabwire i fem år och i januari hade Martha & Niki premiär på biograferna. Vad känner du för filmen nu?

– Många blir berörda och berättar mycket om känslor och att de kan känna igen sig i filmen. Min och Marthas relation har förändrats mycket sedan filmen, när folk ser den tänker de att vi är kvar där. Vi får många erbjudanden om att göra saker tillsammans, men vi gör inte det.

Vad drömmer du om just nu?

– Jag har drömt i tio år om att göra ett tv-program om dans där man besöker danskulturer i olika länder och blanda dem med min egen dans. Nu håller jag på att spela in det tv-programmet, mer än så kan jag inte säga. Musik vill jag också lära mig mer om, fördjupa mig mer i. Sedan vill jag dela med mig av det längre fram.

Vilken roll spelade dansen för dig under din skoltid?

– Mitt behov av att röra mig var stort, så under lågstadiet började jag samla mina kompisar antingen hemma hos mig eller på rasterna någonstans, så bara dansade vi. Och gjorde kullerbyttor. I skolan fanns det inte så mycket dans då, om man hade tur var det foxtrot på idrottslektionerna.

– Nu som lärare, försöker jag vara så ärlig som möjligt. Det ska handla om dans och väldigt lite om mig och mitt ego, dansarna ska få skina i sitt eget ljus, hitta sin egen ton.

ur Lärarförbundets Magasin