Läs senare

Nu kör vi! (som de säger i melodifestivalen)

av Helena Ingvarsdotter
24 mar 2017
24 mar 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

När jag skriver den här texten är det den 8 mars. Just nu översköljs vi av bevis för att den internationella kvinnodagen sannerligen behövs. En EU-parlamentariker säger att det är rätt att kvinnor tjänar mindre eftersom de är svagare och mind­re intelligenta.

Världens mäktigaste man skryter om en kvinnosyn som borde ha utrotats på medeltiden. De sociala medierna översvämmas av hat mot människor som kämpar för ett samhälle där alla har samma värde oavsett kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Kvinnliga artister, idrottare och politiker får mejlboxarna fulla av hat, hot och sexuella trakasserier.

Men det finns hopp. För nu börjar de här kvinnorna berätta om all skit de utsätts för, de vågar tala om det som tidigare gömdes undan. Det är ett tecken på att vi är på väg framåt. Ett annat är de stora demonstrationerna på senare tid för kvinnors sak, bland annat i USA. Hittar ett klipp från en sådan där underbara artisten Annie Lennox deltar. Så här definierar hon feminism: Det handlar om mänskliga rättigheter, skydd för kvinnor, rättvisa och jämlikhet.

Ett tredje glädjande tecken är att Clara Henry i melodifestivalens mellanakt sjunger en Alcazardänga med ny text som adresseras till alla unga tjejer:

Det är inte mycket jag begär; att du kan få skratta högst i klassen, att du får lön för ditt jobb.

Svårare än så är det inte – nu kör vi!

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com