Ny inriktning för El Sistema i Sverige

AktuelltHallå där, Stina Abrahamsson, rytmik­lärare på Malmös senaste El Sistema.

av Marianne Nordenlöw
26 okt 2018
Stina Abrahamsson.

Vad är unikt med den?

– På Kirsebergsskolan provar vi en ny inriktning, enbart kör och sång, för första gången inom El Sistema i Sverige. Det gör vi dels för att många elever tycker om att sjunga, dels för att nästan alla har tillgång till det instrumentet. Vi startade nu i höst och har här omkring 300 elever.

– På alla fem El Sistema-­skolor i Malmö arbetar rytmiklärare, det går hand i hand med vår undervisning. Vi träffar eleverna två gånger per vecka. Den ena gången är det mer traditionell kör, den andra träffar vi eleverna i mindre grupper. Vi utgår mycket från rytmikmetoden och målet är att göra hela körföreställningar.

Vilken betydelse har El Sistema?

– Vi vill göra kultur tillgänglig för alla elever genom att vi finns på skolor, nära hemmen. Det handlar både om socialt och musikaliskt samspel.

Vilken blir den första utmaningen för Kirsebergsskolan?

– Vi går ut hårt med en konsert på Malmö Live den 3 november! Då kommer minst 200 barn att sjunga och spela tillsammans med Malmö symfoniorkester.

Fotnot:

El Sistema är en rörelse som med musikens kraft vill hjälpa människor att påverka sina liv till det bättre. Verksamheten grundades i Venezuela 1975.