Läs senare

Om klimatet för unga

BoktipsFörfattare, konstnärer, serietecknare och psykologer tar sig i en ny antologi an de känslor som klimathotet ger upphov till.

av Sara Djurberg
04 dec 2019
04 dec 2019
Gret Thunberg medverkar.
Foto: Anders Hellberg/Wikimedia commons

Vad håller ni på med? – en antologi om klimatet

Greta Thunberg, Björn Wiman, Annika Norlin, Elisabeth Östnäs, Mats Jonsson m.fl.

En bok för alla

Ska man bara ge upp och förbereda sig för undergången? Eller finns det hopp om framtiden? Den här antologin samlar en rad skribenter vars berättelser, dikter och serier rymmer såväl dystopier som vrede och kämpaglöd. Boken innehåller också fakta och ett avsnitt där psykologer förklarar hur man kan göra för att inte fastna i klimatångest, och varför människor har svårt att agera på fakta om klimatförändringarna.

Musikern Annika Norlin bidrar med en framtidsnovell om Mio, som flyttat med sin familj till Norrland efter att deras hus i Skåne hotas av översvämning. I skolan träffar hon flyktingar från Spanien och får lära sig om ”ignoranterna” som levde i början av 2000-talet och struntade i larmet från forskarna.

Boken innehåller även Greta Thunbergs tal till FN och bidrag av Ida Olofsson, Mats Jonsson, Inger Edelfeldt, samt bloggaren Annahita Yazdi som tröttnade på konsumtionshetsen. Till antologin, som riktar sig till unga i högstadiet, finns en lärarhandledning med tips på hur man kan diskutera texterna.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com