Läs senare

Par på jobbet

DilemmatTvå lärare frågar psykologen och relationsexperten Eva Rusz hur de ska hantera sin kärlek på jobbet.

31 jan 2019
Foto: Istockphoto

Dilemmat: Jag och en kollega har inlett ett förhållande, men vi har inte berättat det för våra andra kollegor. Till saken hör att vi ingår i samma arbetslag där vi planerar och diskuterar elevärenden. Vi är rädda för att de andra ska se på oss annorlunda när de får reda på att vi är ihop, till exempel tro att vi inte kan ha motsatta åsikter. Hur ska vi göra?

/Lärare åk 4–6

Svar: Kärlek på jobbet är inget ovanligt alls, arbetsplatsen är snarare den vanligaste mötesplatsen! Men man ska ha klart för sig att en spirande förälskelse påverkar andra, även om man själv inte tror att det syns.

Det är lätt hänt att några märker något av ert kroppsspråk eller ser er ihop i andra sammanhang. Därför är mitt råd att vara öppna och prata rakt och tydligt med ert arbetslag om vad som skett mellan er. Informera dem om hur ni kommer att agera ur en professionell synvinkel när det gäller att arbeta tillsammans.

Låt era kollegor få en stund av ”frågor och svar” så att ni alla kan lätta på trycket kring denna nyuppkomna situation. Den är inte unik. Det finns mängder av par som möts på jobbet och fortsätter att arbeta ihop: läkare, sjukskötare, poliser, piloter, psykologer och lärare. Var öppna, raka och tydliga så slipper era kollegor gissa vad som pågår.

ur Lärarförbundets Magasin