Läs senare

Podden gör eleverna radioaktiva

Poddsändningar har fått en renässans. Det är inte bara kändisar som Filip & Fredrik som har insett hur lätt det är att skapa sina egna radioprogram och sprida dem över internet. Så här enkelt kan du skapa poddsändningar med elever, kollegor – eller på egen hand.

20 jan 2014
Podden gör eleverna radioaktiva
Foto: Olivia Jeczmyk

Nätet exploderar nu av nya ”poddar” och trenden märks även i utbildningsvärlden. Många lärare lägger ut korta inslag som eleverna kan lyssna på när som helst och var som helst. Det går förstås också att in­volvera eleverna och låta dem vara med i själva sändningen. Ett annat alternativ är att skapa poddsändningar som vänder sig till allmänheten. Här kan Skolsnack vara en förebild. Programmet innehåller intervjuer och debatter kring skolans värld, och det har laddats ned mer än 40 000 gånger!

Att göra bra radio kräver förstås både talang och en hel del arbete, men rent tekniskt är det inte speciellt svårt. En dator eller surfplatta och ett ljudredigeringsprogram är allt som behövs.

Resultatet går att sprida via sin egen blogg eller sajt, eller via de speciella poddtjänster som finns. Många lägger också ut sändningen via Apple Itunes. Det är ett av de mest populära programmen för att lyssna på radio och det har bra funktioner för att söka efter och prenumerera på intressanta program.

Poddsändningar, eller podcasts som det heter på engelska, är ett begrepp som används både för ljud och video. Det finns dock en poäng med att skippa kameran. Att bara spela in ljud är betydligt enklare än att filma. Man behöver inte tänka på ljus, bakgrundsmiljö och kläder – och fusklapparna syns inte. Om något skulle gå fel är det också enkelt att klippa i en ljudfil.

Tänk på upphovsrätten!

När du lägger ut en radiosändning på internet blir den förstås offentlig. Det gör att du inte kan använda någon kommersiell musik, och det spelar ingen roll om den kommer från en skiva eller om eleverna själva sjunger. Upphovsrätten sätter stopp i båda fallen.

Det finns dock gott om upphovsrättsfritt ljud som du kan använda. Du hittar exempelvis gratis ljud­effekter och bakgrundsmusik på Soundbible och Multimediebyrån.Så här gör du för att komma igång med en poddsändning

1 Fixa tekniken
För att skapa en poddsändning krävs en dator eller surfplatta. Numera har de nästan alltid inbyggda mikrofoner, men du får betydligt bättre ljudkvalitet om du köper en extern mikrofon (eller headset) för några hundra­lappar. Du måste också ha ett ljudprogram, exempelvis Audacity som finns Windows, Mac och Linux eller Garageband som finns för Mac, Iphone och Ipad. Båda är gratis.

2 Spela in
I vårt exempel använder vi Audacity, så vi kopplar in mikrofonen, startar programmet och trycker på den röda Record-knappen. Om något går fel är det bara att ta en paus och börja om eftersom det är lätt att klippa bort misslyckade bitar i efterhand.

3 Redigera
När inspelningen är klar visas den som en grafisk bild och det går att redigera, precis som i ett ordbehandlingsprogram. Markera det du vill ta bort och tryck på Delete – eller klipp ut ett avsnitt och klistra in det på ett annat ställe. Du kan göra sändningen roligare med musik, ljudeffekter och inspelningar från andra platser. Det enda som krävs är att du sparar ljudfilerna på hårddisken och lägger in dem i programmet genom att välja Arkiv, Importera. Observera att det här betyder att du får flera än ett ljudspår, vilket kan vara lite komplicerat för den som inte är van.

4 Spara ljudet…
När du har redigerat klart ditt program klickar du på Arkiv, Exportera och väljer filformatet MP3. Första gången öppnas en ruta där du får hämta hem en nödvändig fil. Välj Ladda ned och följ instruktionerna. Den mp3-fil som du har skapat kan du nu lägga ut på skolans sajt eller blogg. Svårare än så behöver det inte vara.

5 … och publicera det
Ett alternativ till att lägga ut mp3-filen på sajten eller bloggen är att använda en renodlad poddtjänst som Libsyn. Här kostar det billigaste årsabonnemanget 60 dollar (cirka 400 kronor). Du kan även välja Soundcloud som har ett kostnadsfritt grundabonnemang. Vill du få större spridning på din poddsändning ska du även publicera den via Apples tjänst Itunes. Det är dock lite krångligt och du hittar instruktioner här.

ur Lärarförbundets Magasin