Läs senare

Prenumerera på kunskap direkt i datorn

Att planlöst surfa på internet är inte det bästa sättet att hålla koll på sitt ämnesområde. Med hjälp av tekniken rss går det i stället att prenumerera på intressanta nyheter - rakt ned i datorn.

25 nov 2009

Med en duns landar tidningen i brevlådan. I stället för att på egen hand gå till affären och leta fram ett exemplar får den som prenumererar tidningen hemskickad med automatik.  

På samma sätt kan det fungera i it-världen. I stället för att behöva leta fram information på olika sajter går det att prenumerera på det som är mest intressant. Tekniken som gör det här möjligt kallas för rss (really simple syndication).  

Utan rss får den som exempelvis är intresserad av vetenskap först gå in på DN:s vetenskapssida, och sedan surfa vidare till Vetenskapsradion, BBC Science, The Lancet och alla andra sajter som kan vara av intresse. Med tanke på att webben hela tiden uppdateras måste den här surfrundan göras ofta.  

Med rss-tekniken räcker det däremot att surfa till varje sajt en enda gång. På sajten väljer du Prenumerera, så hämtar datorn automatiskt och utan kostnad alla nyheter så snart de publiceras. Det här kallas på itsvenska för ett rss-flöde (rss-feed).  

Till skillnad från en vanlig webbsida innehåller ett rss-flöde varken reklam eller bilder. Alla nyheter presenteras i stället som en avskalad lista med rubrik och en kort sammanfattning. Listan är kronologisk och eftersom de senaste nyheterna hamnar överst går det snabbt att skaffa sig en överblick över vad som har hänt. Om en nyhet verkar intressant räcker det med att klicka på den för att komma direkt till den fullständiga webbsidan med text och bild.  

När rss-tekniken var ny användes den framför allt av bloggare och andra i teknikens framkant, men i dag hittar vi rss hos nästan alla tidningar, tidskrifter, tv-stationer och radiokanaler. Ja, även myndigheter och organisationer publicerar ofta senaste nytt i form av ett rss-flöde. 

För att läsa rss-nyheterna krävs inga specialprogram. Alla webbläsare, till exempel Internet Explorer, Firefox och Safari, har numera inbyggda rss-verktyg.  

Att använda dem är enkelt. Som du ser i faktarutan till höger räcker det med några klick för att du ska komma i gång. Nackdelen är att webbläsaren innehåller få finesser, och många väljer därför i stället speciella rsstjänster som Google Reader (www.google.se/reader). En sådan tjänst gör det lättare att söka bland nyheterna och hålla ordning på sina prenumerationer.  

Eftersom allt ligger på nätet spelar det inte heller någon roll vilken dator man använder. Genom att logga in på tjänsten går det att komma åt prenumerationerna precis överallt.

Så kommer du igång med rss

  1. Se till att du har en ny webbläsare. I vårt exempel använder vi Internet Explorer 8 www.microsoft.se/ie8.
  2. Gå in på en sajt som intresserar dig. På vissa sidor tänds nu en liten orange rss-ikon högt upp till höger i programmet. Klicka på den! Om den saknas får du surfa runt på själva sidan och leta efter en länk som brukar heta rss eller något liknande.
  3. När du har hittat rätt öppnas en sida med sajtens nyheter. Högst upp visas ett informationsfält och genom att klicka på Prenumerera på denna feed startar du din prenumeration.
  4. I den ruta som öppnas klickar du på Prenumerera. Du kan även ändra var nyheterna ska sparas och lägga till sajten som en så kallad Favorit, alltså ett slags bokmärke.
  5. Gjorde du sajten till Favorit visas din prenumeration som en ny knapp direkt i webbläsaren. I annat fall klickar du på Favoriter, Feeds. Här visas alla dina prenumerationer, och genom att klicka visas rubrikerna och en kort sammanfattning. Klicka på rubriken för att läsa hela artikeln! Vill du alltid visa flödet med rss-filer klickar du på pilen Fäst favoritcenter högt upp till höger.
  6. Som standard hämtar programmet nyheter en gång per dag. Om du vill ändra periodiciteten höger­­klickar du på en prenumeration och väljer Egenskaper.

 

Fem bra RSS-länkar

Nyheter från portalen Forskning.se:
www.forskning.se/rss

Vetenskapsradions nyheter:
www.sr.se/rssfeed/rssfeed.aspx?rssfeed=406

Skolverkets länkar till pedagogiska nyheter:
itforpedagoger.skolverket.se/nyheter/Importera_nyheter

Senaste nytt från Lärarförbundet:
www.lararforbundet.se/web/rssfeed.nsf/AvailableFeeds

Utbildningsdepartementets nyhetsflöde:
www.regeringen.se/rss/utbildning

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com