Läs senare

Rätt väg för legitimationen

av Helena Ingvarsdotter
09 apr 2018
09 apr 2018
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör.

Äntligen finns förslaget som ska rätta till det som blev fel från början med legitimationsreformen.

Nu vill regeringen att alla som är utbildade till fritidspedagoger och lärare i fritidshem får legitimation, i stället för att den som i dag kommer ”på köpet” via ett skolämne. Om förslaget går igenom sker ändringen från 1 juli 2018.

Det är glädjande och på tiden. Fritidspedagoger och lärare i fritidshem ska förstås behandlas på samma sätt som övriga lärare och förskollärare. Det är viktigt för yrkets status – det handlar om villkor, ­löner, planeringstid, möjligheter till fortbildning och utveckling, med mera.

Regeringen vill också nästa år ändra i skollagen så att det ska krävas legitimation för att få ansvara för undervisningen i fritidshemmet.

Det är bra, för vi vet ju att det saknas utbildad personal. Så här sa Skolverkets undervisningsråd för ungefär ett år sedan:

”I vår statistik ser vi bara att kompetensen sjunker och det är väldigt bekymmersamt. Det blir svårt att klara av det pedagogiska uppdraget när andelen med rätt utbildning är så låg.”

Såklart hjälper inte en lagändring i sig mot den stora bristen på utbildade fritidspedagoger och lärare i fritidshem. Men det betyder att det går att sätta starkt tryck bakom kraven på förändring. Framöver måste arbetsgivaren se till att det finns behöriga i varje elevgrupp, på alla fritidshem.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com