Läs senare

Rektor utan tillit

DilemmatVad kan man göra när rektorn litar mer till elevernas föräldrar än på lärarna? Elisabet Mossberg, ombudsman vid enheten för avtal och juridik på Lärarförbundet, svarar.

17 okt 2019
Illustration: Istock

Dilemma: Så fort eleverna och deras föräldrar är missnöjda med mina beslut ringer de rektorn som sen går på mig om samma sak. Det skapar merarbete och jag måste förklara varför jag har fattat de beslut jag har. Hur ska jag få rektorn att känna tillit till mig och hänvisa tillbaka till mig? Då slutar de att ringa henne.

/Känner mig ifrågasatt

Svar: Att känna sig ifrågasatt kan göra att man inte mår bra på jobbet och det kan leda till ohälsa. Detta måste brytas genom ett samtal med rektorn där du berättar hur du mår. Kontakta först  skyddsombudet och bestäm tillsammans hur samtalet ska gå till. Skyddsombudet kan vara med som stöd. Kanske är det fler än du som upplever brister i ledarskapet.

I så fall kan skyddsombudet agera. Rektorn har plikt att agera om elever inte mår bra och ska följa upp att arbetet fungerar. Men det verkar inte vara så i det här fallet.  Målet med samtalet kan kanske vara att bygga upp en ömsesidig tillit mellan er.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com