Ingår i temat
Slipa snacket
Läs senare

Så kan du stötta vid stamning

Slipa snacketHallå där, Lovisa Femrell, leg logoped och specialist på stamning! Vad beror stamning på?

av Marianne Nordenlöw
11 dec 2018
11 dec 2018
Elever som stammar kan bli rädda att tala. Som lärare är det viktigt att bemöta det på rätt sätt, menar Lovisa Femrell.

Vad beror stamning på?

– Den verkliga orsaken är inte helt känd ännu men den rådande inställningen är att det handlar om hjärnans styrning av de muskler man använder när man talar. Stamning har man med sig från födseln och den brukar sätta i gång när barnet börjar sätta ihop ord till meningar.

Finns det några ”kritiska åldrar” för stamning?

– Stamning debuterar vanligen mellan två och fem års ålder. Ju äldre man är desto mer befäst blir den. Men det är aldrig för sent att arbeta med sin stamning.

Vad kan lärare göra för att stödja en elev som stammar?

– Det absolut viktigaste är att prata med eleven. Att stamma kan upplevas på många olika sätt och man kan aldrig höra på själva stamningen hur någon känner det. En del stammar jättemycket men tycker inte att det är något problem, och tvärtom. Det går dessutom oftast i perioder.

– Stäm av med eleven och fråga hur den tycker att det fungerar – är det något som är för svårt att göra just nu? Man kan signalera till varandra. En del barn väljer att räcka upp handen på olika sätt. Att till exempel räcka upp en knuten hand betyder att ”jag kan svaret, men vill/kan inte prata just nu”. Öppen hand kan betyda ”jag både vill och kan svara, fråga mig!”

– Uppträd som vanligt, håll bra ögonkontakt med eleven och håll koll på att inte någon kommenterar eller skrattar. Vänta in, ge extra tid. Eleven vet ju vad den ska säga, men det är svårt att få fram. Och fyll absolut inte i ord! Det är jätteviktigt. Jag träffar många elever som är frustrerade över det. De vill prata klart.

Är det en myt att det går att ”komma över” stamning genom att sjunga?

– Man brukar inte stamma när man sjunger – men det betyder inte att man slutar göra det, utan man får ett tillfälligt flyt. Sång och tal är olika funktioner. Lite förenklat ligger talcentrum i vänster hjärnhalva och funktionen för sång i höger.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com