Så kommer du i gång med kodningen

UppkopplatProgrammering kan verka obegripligt, men det finns många bra hjälpmedel på internet. Här är sex sajter som kan hjälpa dig och eleverna att förstå grunderna – nu när ämnet flyttar in i klassrummet.

25 sep 2018
Illustration: Saga Bergebo

1 Gratis läromaterial – med och utan dator

Föreningen Kodcentrum, som arrangerar fysiska datorkurser, har även tagit fram ett digitalt läromaterial. Det heter Koda i skolan och är kopplat till olika skolämnen. Svenskläraren kan skapa berättelser med kod och musikläraren kan visa hur man programmerar för att skapa musik. Exemplen är hämtade från exempelvis musiktjänsten Spotify och spelföretaget Paradox.

Missa inte heller avdelningen Lekar och övningar där eleverna får lära sig programmera – utan att använda dator.

kodboken.se/start/kodaiskolan

kodboken.se/start/kom-igang

2 Tv med lektionstips

Programmera mera är UR:s tv-program för nybörjare. Totalt handlar det om 18 program som beskriver programmering på ett kul sätt. Halva serien vänder sig till elever i 9-årsåldern och resten till 11-åringarna.

Förutom tv-programmen finns det en ambitiös lärarhandledning med tips och övningar.

urskola.se (Sök efter ”programmera mera”)

3 Programmering med Frost

Den internationella organisationen Code.org har många gratis webbkurser på engelska, men det finns även en del material på svenska.

En kul avdelning heter Timmen med kod och här lär man sig programmera med Star Wars och Frost.

studio.code.org/courses

4 Lekfullt gratisverktyg

Ett smart sätt att lära sig programmera är att testa själv och det kan man göra i Scratch.

Det är ett program från det amerikanska universitet MIT och det lär ut programmeringens grunder. Alla krångliga koder har ersatts med bilder, och utmaningen är att styra en tecknad katt. Koderna är pusselbitar som styrs med musen.

Scratch, som körs direkt i webbläsaren, är gratis och reklamfritt. Dessutom finns det många pedagogiska verktyg för att använda Scratch i klassrummet.

scratch.mit.edu

5 Färdiga lektioner för alla åldrar

Lagom till höstterminen lanserade Internetstiftelsen (IIS) sin tjänst Digitala lektioner. Här finns färdiga lektioner för alla åldrar. Kryssa bara i ämne, årskurs och välj Programmering så visas allt som passar dina elever. Förutom Digitala lektioner så driver IIS även Barnhack, som är en sajt med övningar i Scratch.

digitalalektioner.se

barnhack.se

6 Lär dig mer än eleverna

Vill du själv lära dig mer finns Skolverkets webbkurs Om programmering. Kursen, som tar cirka 16 timmar, passar alla årskurser. Den beskriver både nyheterna i läroplanen och förklarar vad programmering är. Du får även testa att programmera och kontrollera dina kunskaper i några självrättande prov.

skolverket.se

Martin Appels tre favoriter

Programmera mera:

Programmera mera är en ambitiös tv-satsning från UR.

Code.ORG:

Star Wars gör programmering kul i kursen Timmen med kod.

Scratch

Med gratisprogrammet Scratch lär man sig programmering – genom att själv testa.

Vissa har funderat över hur man ska förhålla sig till Scratch apropå  EU:s nya dataskyddsförordning GDPR. Problemet med att registrera sig som användare är att alla personuppgifter lagras i USA, vilket skulle kunna bryta mot förordningen. I skrivande stund är det dock oklart vilka regler som gäller. Det går att använda Scratch utan registrering, men då får man inte maximal nytta av tjänsten.