Läs senare

Säkrare tillsammans

Konsten att sätta betygPå musikläraren Ingrid Tidvalls högstadieskola träffas ämneskollegorna för sambedömning en gång per termin.

av Sebastian G Danielsson
18 okt 2017
18 okt 2017
Målinriktad. Likvärdighet är strävan när Ingrid Tidvall pratar betyg med kollegorna.

I början av december är det dags igen. Då ska de fem musiklärarna som jobbar på Fäladsgårdens skola i Lund, en skola med musikprofil, diskutera betyg i strävan mot likvärdig bedömning. Eftersom de i flera fall undervisar samma elever behöver de stämma av bedömningen – vilka betyg de har formulerat och varför.

– I 99 fall av 100 är vi överens. Sedan kommer något fall då det inte är så, och det är då de intressanta diskussionerna uppstår, säger Ingrid Tidvall, musiklärare och biträdande rektor.

När åsikterna går isär handlar det nästan alltid om enstaka arbetsuppgifter där lärarna inte i förhand har bestämt vad de ska titta på.

– Då måste vi se till att vi blir överens. Det får ju inte vara så att »nej, så tycker jag och jag kör på min egen linje«, säger Ingrid Tidvall.

När lärarna får framföra sina argument brukar de till slut hitta en gemensam väg. Eftersom det är en 6–9-skola bjuder de även in kommunens musiklärare i årskurs 4 och 5 till sambedömningsdagen, så att de kan bidra med underlag till de sjätteklassare som ska få betyg. Annars kan musiklärarna på Fäladsgården missa något, menar Ingrid Tidvall.

– Sedan är det också viktigt att man tittar utanför sitt ämne. Om jag känner att jag saknar en elevs förmåga som ska bedömas i musikämnet kanske det går att hitta någon annanstans i läroplanen. Då kan jag kolla med läraren i engelska till exempel om de har ett kunskapskrav som syftar på samma sak.

Under bedömningsdagen får lärarna även möjlighet att diskutera elevexempel och ta fram några pilotfall att ta hjälp av.

– Jag kan till exempel tycka att en elev har presterat ett E och en annan ligger på A-nivå. Då kan man jämföra dem med andra elevexempel och formulera varför man har bedömt som man gjort.

I musiksalen jobbar lärarna på egen hand. För att hinna arbeta med så många förmågor som möjligt försöker Ingrid Tidvall göra mindre och fler arbetsuppgifter. Hon arbetar mycket med kamratbedömning, spontan feedback och digital inlämning av ljudfiler, skriftliga reflektioner och presentationer. Syftet är främst att föra elevens lärande framåt, men hon har användning av det när betygen ska sättas.

– Fördelen med att sambedöma tycker jag är att man blir utmanad i sin yrkesroll och kanske tvingad till att se saker i ett annat ljus, men det gäller att man har ett så pass öppet klimat att man vågar ifrågasätta varandra.

Mer ur temat Konsten att sätta betyg (6)

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com