Läs senare

Sex- och samlevnads­undervisningen ses över

AktuelltI kölvattnet efter uppropet #Tystiklassen och en ny sam­tyckeslagstiftning ska Skolverket se över läroplanens skrivningar kring sex- och samlevnadsundervisning.

av Ellen Larsson
25 sep 2018
25 sep 2018
Uppropet har haft effekt. Foto: Istock

På regeringens uppdrag ska Skolverket se över om det behövs ändringar i läroplanens skrivningar kring sex- och samlevnadsundervisningen.

I höstas visade en granskning av Skolinspektionen att många skolor saknar ett systematiskt utvecklingsarbete av sex- och samlevnadsundervisningen och att få skolor kopplar frågorna till värdegrunden. Framför allt saknar elever möjligheter att reflektera kring hur normer kan påverka eller begränsa individers handlingsutrymme när det gäller sexualitet, identitet och relationer.

I kölvattnet efter uppropet #Tystiklassen, som samlade hundratals vittnesmål om sexuella trakasserier i skolan, och med en ny samtyckeslagstiftning på plats behöver lärare stöd i att bygga en samtyckeskultur. Skolverket ska särskilt analysera om frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, samtycke och pornografi kan omfattas av undervisningen.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com