Läs senare

Silvanas revansch

På tapetenRapartisten Silvana Imam är aktuell med dokumentärfilmen Väck mig när ni vaknat. Nu vill hon bredda sitt artisteri och väntar på goda nyheter från omvärlden.

av Maria Nöjd
29 Nov 2017
29 Nov 2017
Silvanas revansch
Foto: Pontus Lundahl, TT

En recensent skriver om filmen, som framför allt skildrar ditt liv som rappare men också blickar tillbaka på din uppväxt i Litauen, Kiruna och Jakobsberg, att den »levererar värme som ett helt kärnkraftverk«. Varför tror du att den verkar väcka så starka känslor?

– Kanske för att det är en äkta historia som är så filterlös som den bara kan bli. Jag tror att sådana berättelser behövs. Det är så mycket filter på tv.

Du är väldigt tydlig i vad du tycker och tänker i olika samhällsfrågor. Var kommer din politiska drivkraft ifrån?

– Dels från mina föräldrar och dels från mitt liv. Jag har blivit orättvist behandlad och vill inte att folk omkring mig ska uppleva samma sak. Den som inte är politiskt engagerad är jättepriviligierad och har alltid haft en gräddfil i samhället.

Hur minns du din skoltid?

– Inte särskilt positivt. Jag var mobbad och utsatt och vissa lärare tyckte att tjejer skulle vara på ett sätt som jag inte var.

Gillade du lektionerna i estetiska ämnena?

– Nej, eftersom lärarna inte var nutida, jag saknade populärkultur, både i musiken och bilden. Jag vet till exempel vem Monet är men jag bryr mig inte om Monet. Däremot gillade jag idrott. Jag är en baskettjej.

Vilken politisk fråga är viktigast för dig?

– Rasism, feminism, homofobi och vardagliga saker som händer oss hela tiden. Det har inte förändrats och jag kan inte slappna av även om man blir lite bättre behandlad när man blir känd, vilket är knäppt.

Vad har du för planer framöver?

– Jag är mycket i studion och jobbar med ett nytt album. I vår ska jag släppa en bok och så har jag lite and­ra planer för 2018, som jag inte kan prata om. Ett mål är att utöka min kreativitet. Jag är rapartist men kan och vill också göra annat, som formgivning, konst, film och teater.

Till sist, apropå filmens titel. Vad ska hända för att du ska vilja bli väckt?

– Jag väntar på goda nyheter från folk runt omkring mig. Vi lever i en värld där Trump är president. Om x antal år kommer vi minnas den här tiden som »vad fan hände?« Jag väntar också på att folk ska engagera sig mer i viktiga frågor och att överklassen ska se och erkänna sin plats i hierarkin. Vi kan inte alltid klappa oss på axeln och säga att vi lever i världens mest jämställda land. Kom igen! Vakna!

ur Lärarförbundets Magasin