Läs senare

Skäms inte för loven!

LedareBorde lärare bli mer stolta över sina lov? Kan det vara ett sätt att locka fler till yrket? undrar redaktionschef Susanne Pettersson.

06 sep 2019
Susanne Pettersson, redaktionschef.

Var tredje lärare är i dag obehörig. Det är temat i det här numret. Vi berättar hur det ser ut i ditt ämne och om de kommuner som saknar flest lärare, men också om de kommuner där det är tvärtom.

Hur kunde det bli så? Tro inte att det finns enkla enskilda förklaringar som att yrket har tappat i status. Experter vi har talat med nämner en mix av orsaker, till exempel pensionsavgångar, konkurrens från andra yrken, migrationen och de skärpa behörighetskraven, som gjorde skillnaden mellan obehöriga och behöriga tydlig.

Noterbart är också att bristen på lärare inte beror på att de slutar eller byter jobb i högre omfattning än andra yrken. Tvärtom stannar de längre än till exempel socionomer och ingenjörer.

Några enkla svar på hur fler ska vilja bli lärare finns inte heller. I det här numret föreslås ett helt batteri av åtgärder. Ulla-Karin Nordänger, professor i pedagogik, tycker att lärarna borde lyfta fördelarna med yrket och nämner de långa loven. ”Sluta skämmas över dem. Var i stället stolta!”, uppmanar hon.

Myten om lärarnas sommarlov är seglivad. Lärarnas verklighet är att de under terminerna jobbar betydligt längre än andra på arbetsmarknaden. Sommarlovet är med andra ord ett sätt att ta ”komp­ledigt”. Borde ändå lärarna lyfta de långa ledigheterna som en av fördelarna med yrket? Skriv gärna till oss och säg vad ni tycker.

Flera av de förslag som förs fram för att få fler att vilja bli lärare kostar pengar. Mycket pengar. Men vad kostar inte ett misslyckande på sikt? År 2025 kommer det att saknas 65 000 lärare i grundskolan. Det får konsekvenser för vår tillväxt och konkurrenskraft, påpekar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Frågan som bör ställas är kanske i stället om vi har råd att inte satsa på skolan.

I det här numret porträtterar vi också Hamid Zafar, rektorn som vände utvecklingen på den dåligt fungerande Sjumilaskolan i Biskopsgården. Han ger sina fem bästa tips för att få bättre ordning i en skola i kaos.

Läs även om dina rättigheter om du utsätts för hot och våld och få svar på vad som kan hända om du talar illa om rektorn.

Trevlig läsning!

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com