Skriver bok om kreativa slöjdlärare

FörfattarmöteClaes Blixt är slöjdlärare och nu även författare. I boken Kreativa slöjdlärare möter han eldsjälar i yrket.

av Marianne Nordenlöw
31 jan 2019
Claes Blixt är världsrekordhållare. Han har gjort världens största smörkniv och även den största kortleken.

Vem är du?

– Jag är utbildad grundskollärare i slöjd och SO och har undervisat i runt 25 år, främst i slöjd. Oftast på deltid, då jag alltid har jobbat med olika andra projekt parallellt.

Vad innehåller boken?

– Det är en serie porträtt av väldigt speciella slöjdlärare, som fotografen Staffan Arvegård och jag har rest runt för att träffa. Jag hade fått en massa tips om spännande personer. Sex stycken blev det, som jag tycker kompletterar varandra väldigt bra då de har helt olika ingångar till yrket.

– Här finns till exempel den tidigare hippien som bor i ett hus som han har byggt själv. När det har stått träd i vägen har han byggt runt dem – så det går träd genom hela huset! Och textilläraren med eget modemärke, som inspirerar sina elever att sy egna kläder. De har blivit så stolta att de klär sig i dem och väljer bort de vanliga kläderna man köper.

– Jag vill visa att det verkligen finns väldigt duktiga slöjdlärare som brinner för ämnet och att många elever tycker att slöjd är fantastiskt.

Kreativa slöjdlärare

Claes Blixt, foto: Staffan Arvegård