Läs senare

Skildrar maktspelet i teaterklassen

På tapetenHierarkier i estetklassen och en teaterlärare som pressar osäkra elever. Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgrens nya roman Norra Latin utspelar sig på en gymnasieskola – med ett mörkt förflutet.

01 feb 2018
Foto: Henric Lindsten

Varför skriver du en spänningsroman i gymnasiemiljö?

– Det finns en dramatisk set-up i att tvingas ihop med en massa människor i en klass bara för att man är i samma ålder och har valt samma program. Jag är också fascinerad av hur snabbt hierarkier uppstår i en klass. Jag vill försöka dechiffrera de outtalade regler som styr.

Och varför om just teaterklassen?

– Jag har hållit på mycket med teater som ung, och har även gått en teaterutbildning i England. De konstnärliga uttrycken är speciella på grund av intimiteten. Det blir inte lika personligt att göra dåligt ifrån sig på ett matteprov som när man framför en monolog. Och det är svårt att ta emot kritik i en ålder när man inte riktigt vet vem man är. Vad är kritik av mig och vad är kritik av det jag gör?

Teaterläraren har en central roll i boken. Hur fungerar han i sitt uppdrag?

– Det råder det delade meningar om. En falang ser honom som en misslyckad regissör och skådis och att han bryter ner folk. Andra menar att han är hård, men bra, att han är en passionerad lärare med öga för talanger.

– Själv vill han inte erkänna hur mycket makt han har över gruppen. Han beskriver sig som vägvisare, men han är verkligen mer än så. Å ena sidan är det positivt att han tar undervisningen på allvar, å andra sidan sätter han för hård press och går på elever som är osäkra. Det blir destruktivt om en lärare inte tar in hur gruppen fungerar eller inte alls är inkännande för hur eleverna mår.

Hur kan Norra Latin användas i undervisning?

– Som författare är man ärligt talat lite kluven inför att ens böcker läses i skolan, man vet ju hur mycket folk hatar de böcker de måste läsa (skratt). Nej, men jag hörde senast häromdagen om en lärare som framgångsrikt använt Cirkeln i sitt arbete med läsovana åttor. Häftigt! Jag tänker att Norra Latin framför allt kan leda till diskussioner om hierarkier, grupptillhörighet och hur lätt det kan vara att förlora sig själv.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com