»Skolor fuskar med simprov«

Skolor brister i att kontrollera barns simkunnighet, menar Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet: – Det händer att lärarna frågar föräldrarna om deras barn kan simma i stället för att kontrollera simkunnigheten.

26 aug 2016
»Skolor fuskar med simprov«
Foto: Svenska Simförbundet

Det var i Sveriges Radios P4 Gävleborg som Anders Wernesten varnade för att elever kan få godkänt i simning trots att de inte visat upp sina färdigheter.
Hur vanligt detta är kan han inte säga.

– Jag bygger det här på de rapporter vi får från våra regionförbund. Och jag har hört rektorer säga att simning är som vilken annan idrottsgren som helst. Några kan den och andra inte.

Dömer du ut en lärarkår nu när du säger att de inte kontrollerar sim­kunnigheten enligt läroplanens krav?

– Absolut inte. Problemet ligger högre upp. Det handlar bland annat om att idrottslärarna måste ges tid och resurser att kunna utföra sitt arbete. Kommunerna måste satsa på det här, säger Anders Wernesten, som är ansvarig för vattensäkerhet och statistik vid Svenska Livräddningssällskapet.

Lars-Åke Bäckman, undervisningsråd på Skolverket, har dock inga skäl att misstänka att lärarna inte kontrollerar simkunnigheten eller att de förbiser kravet vid betygsättning.

– Är det något som idrottslärarna gör så är det att kontrollera om eleverna når upp till simkunnighets­kraven, säger han.

Senast Skolverket undersökte simkunnigheten var 2014. Resultaten visade att fem procent, 4 500 sjätteklassare, inte nådde upp till kraven att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg. Brist på tider i simhallar, och att hallarna ligger långt från skolan, är viktiga orsaker till att alla elever inte får den undervisningstid som behövs.

Förra året drunknade 13 barn under 19 år i Sverige. Det är den högsta siffran sedan 2002, då 14 barn omkom.