Läs senare

Skriver om lärare med större drömmar

AktuelltFörfattaren Lena Andersson berättar om folkhemmet i sin senaste bok. I centrum står slöjdläraren Ragnar Johansson.

av Erik Ignerus
25 sep 2018
25 sep 2018
Foto: Henric Lindsten

Hur kom det sig att du valde en slöjdlärare som huvud­karaktär?

– Ja, något ska han ju göra! Och jag ville att han skulle vara hantverkare, men inte våga vara på den fria marknaden utan i stället söka sig till skolan för att han tänker att den är trygg, stabil och inte ändras. Eftersom min pappa var slöjdlärare vet jag även hur yrket funkar och det är alltid en fördel, då behöver man inte göra research eller gissa.

Läraryrket är ingen dröm för Ragnar utan snarare en trygg tillflyktsort. Varför följer han inte sin dröm och blir arkitekt eller möbelsnickare?

Lena Andersson

Yrke: Författare och krönikör.

Ålder: 48 år.

Aktuell: Med boken Sveas son –En berättelse om folkhemmet.

– Det är brist på mod, men också ett övermått av realism. Han vet hur normalfördelningskurvan, som ligger till grund för betygen på den här tiden, ser ut. De flesta befinner sig någonstans i mitten och det är inte troligt att man själv skulle vara högst upp. Han inser hur svårt det är att lyckas och är rädd för att andra ska behöva sopa upp spillrorna från honom, det är en slags pliktkänsla.

Tror du att det finns fler än Ragnar som ser på läraryrket som en trygg väg men drömmer om något annat?

– Jag tycker verkligen inte att man ska tro att alla lärare gjort ett personligt nerköp. Det finns ju den här meningen från Woody Allen, ”those who can’t do, teach”, men den är elak. Det finns många som både utövar och undervisar, och det är fint att lära människor det man själv kan. Dessutom går det inte att lära ut om man inte till fullo behärskar stoffet. Så Woody Allen har helt fel. Jag såg det mest som en personlighetsmarkör och tror inte att Ragnar är helt typisk.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com