Läs senare

Slöjdar som en borstbindare

LektionstipsetAtt lära sig hantverkstekniker ingår i slöjden. Magnus Palo Misch i Sundsvall lät eleverna formge och binda egna borstar.

av Annika Dzedina
02 Feb 2018
02 Feb 2018
Foto: Cecilia Träff

Idén att binda borstar kom till Magnus Palo Misch när han gick igenom gamla slöjdföremål han tillverkat under åren på Vindelns folkhögskola »för tusen år sen«. Ett av föremålen var en borste.

– Det skulle man kunna prova i slöjden, tänkte jag, vad jag vet är det ingen som har gjort det tidigare, berättar han.

Magnus Palo Misch tänkte att han både ville bevara och förnya en gammal hantverksteknik och att många moment i slöjdlärandet fick plats, som att pröva och ompröva. Han tänkte att det kunde gå att göra en ganska enkel klädborste, men när eleverna kom i gång blev det penslar, tangentbordsborstar, sminkborstar och annat. Det går bra att använda vilket hårt träslag som helst, de flesta av Magnus Palo Mischs elever har använt björk, ek eller teak.

Magnus Palo Misch

Ålder: 41

Arbetsplats: Prolympiaskolan i Sundsvall

Utbildning: Slöjdlärarexamen i Umeå 2005

År i yrket: 12

Inspireras av: Att se elever som lyckas, se dem få »Jag kan-blicken«. Det är fantastiskt. Inspireras också av min familj.

På fritiden: Mycket skapande, målar tavlor och bygger både snö- och träskulpturer. En del sport också, tittar mycket och utövar en del själv.

– Att hitta tagel var svårt, men till slut hittade jag en tagelindustri i Småland. Jag köpte så mycket att jag kan använda det nästa termin också, det var inte så lätt att veta hur mycket som skulle gå åt, berättar Magnus Palo Misch.

Innan undervisningen drog i gång jobbade han fram en arbetsbeskrivning som eleverna tog hjälp av både digitalt och i pappersform under slöjdarbetet.

Det roligaste, tycker Magnus Palo Misch, var att se att många elever som har haft svårast att stöta på problem, gick »all-in« i detta projekt och verkligen kunde engagera sig och inte gav sig när det blev svårt.

– Eleverna har lärt sig mer om hur formgivning är kopplat till att pröva sig fram till en lösning. De har även lärt sig en hantverksteknik som ingen av dem tidigare varit i kontakt med.

Magnus Palo Misch band borstar med elever för första gången förra terminen, och ska göra det igen under våren. I höstas gjorde han det med niorna, men han tror att det går att göra med sjuor också, men inte yngre.

– Det krävs lite styrka när man ska spänna fast taglet.

Många slöjdlärare har visat intresse för denna teknik, berättar Magnus, och han tycker att fler ska testa att binda borstar.

– Det har handlat om att pröva och ompröva även för mig. Det är bra att binda en borste själv först, så att man vet vilka problem som kan uppstå.

Borstbindning

Foto: Cecilia Träff

För vilka: Högstadiet.

Tidsåtgång: Mellan sex och tolv lektioner.

Material: Hårt trä, till exempel björk. Tagel, som ska vara tvättat och kokt så att det kan användas även av hästallergiker. Metalltråd 0,5 mm. Kokt linolja och/eller lämplig färg. Penna, sudd och linjal. Figursåg eller maskinkontursåg. Pryl eller syl. Skruvdragare och borrar. Avbitartång, plattång/flacktång. Smal skölp. Raspar/filar. Sandpapper/slipdukar. Penslar. Arbetsbänk med skruvstycke eller tving. Trälim.

Kunskapsinnehåll: Pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålets form och funktion.

ur Lärarförbundets Magasin