Läs senare

Slöjdläraren fick nog – bjöd in Boisen och Fridolin

Vad händerSlöjdläraren Helena Bäckström reagerade på journalisten Frida Boisens krönika om att byta ut slöjden mot programmering och bjöd in henne och utbildningsminister Gustav Fridolin till sin slöjdsal.

av Sebastian G Danielsson
25 apr 2017
25 apr 2017
Helena Bäckström, slöjdlärare på Gärdesskolan i Sollentuna, vill visa hur dagens slöjd går till. Foto: Privat

– Krönikan kändes väldigt dåligt grundad, så jag kände att jag måste göra någonting. Jag gillar inte att bara skriva utan vill också göra något konkret, så då tänkte jag att hon får titta in om hon vill. Eftersom hon har skrivit till Fridolin bjöd jag in honom också, även om jag tror att han har en annan åsikt.

Vad vill du uppnå med besöket?
– Det allra viktigaste är att de inte drar ner på slöjden, eller i värsta fall tar bort den. Det har ju varit på tapeten förr. När jag gick utbildningen på 90-talet föreslog Beatrice Ask det och nu kommer det igen. Jag tycker slöjd är ett viktigt ämne. Sen vill jag visa att det inte är någon motsättning mellan att använda sig av modern teknik och att ha slöjd.

Vad ska ni göra under besöket?
– Jag kommer berätta om vad vi har jobbat med hittills under terminen, sedan får eleverna arbeta som vanligt. Sen brukar jag avsluta med att de får skriva loggbok och ibland kör vi kahoot, en digital frågesport. Det skulle vara kul att köra en där Gustav Fridolin och Frida Boisen kan vara med och svara på frågor om slöjden.

Uppmärksammad krönika

”Kom igen Fridolin: Ut med symaskinen, in med datorn!” I en krönika publicerad i tidningen Expressen i februari i år ifrågasatte journalisten Frida Boisen slöjdens roll i skolan. Med en uppmaning till utbildningsministern föreslog hon att slöjdämnet byts ut mot programmering. Krönikan väckte starka reaktioner bland slöjdlärare på sociala medier.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com