Läs senare

Smalare spets för SO-ämnen och språk

07 jun 2011

Illustration: Ida Björs
Regeringen har bestämt att det blir spetsutbildningar på hög­stadiet hösten 2012. Hälften av elitklasserna ska inriktas på mate­matik och naturorienterande ämnen, medan SO-ämnen, engelska och språk får dela på resterande utrymme. Första steget mot ett spetsigare högstadium tas när den nya skollagen träder i kraft 1 juli. Då försvinner nämligen förbudet mot antagningsprov i teoretiska ämnen på högstadiet.

Oppositionen är, inte helt oväntat, kritisk till spetsklasser. I programmet Kvällsöppet på TV 4 förklarade vänsterpartiets skol-talesperson Rosanna Dinamarca att den växande grupp elever som inte får tillräckliga kunskaper är ett större problem än de duktiga elever som utmanas för lite.

– Är det egentligen ett problem att vi inte har fler Nobelpris­tagare? undrade hon.

Jan Björklund höll med om att sjunkande kunskapsnivåer är ett större problem, och påpekade att spetsförslaget bara rör cirka en procent av eleverna. Däremot är det orättvist att duktiga elever ”rullar tummarna”, förklarade han. Utbildningsminister undrade också varför det är så kontroversiellt med antagningsprov för sjundeklassare i teoretiska ämnen.

– Vi har den här typen av elitklasser när det gäller musik och idrott. Det har varit helt okontroversiellt, säger Jan Björklund till TV 4.

Om Rosanna Dinamarca fick bestämma skulle sådana tester också försvinna, eftersom hon anser att barn inte är mogna att sorteras redan i sjuan. Elevgrupperna borde i stället bli mer dynamiska, eftersom nivågrupperingar leder till ökade klyftor, förklarade hon för TV 4.

ur Lärarförbundets Magasin