Smällar man får ta

KrönikaOrka stå emot misstron mellan föräldrar och lärare – det är en tuff vardag både i skolan och hemma. Som fritidspedagog kan jag vara en brygga, skriver Jonas Wallman.

av Jonas Wallman
24 maj 2019
Jonas Wallman är fritidspedagog på Folkparks­skolan i Norrköping.
Foto: Henrik Witt

SMACK! Rakt på smalbenet tar sparken. Den var egentligen inte riktad mot dig men du fick ta emot den när du gick emellan bråket på gården. Liknande incidenter, svordomar, fulfingrar och ”fak ju”-lappar har du säkerligen behövt reda ut under din yrkesverksamma tid.

Detta är inget konstigt, ingår inte i arbetsbeskrivningen men är inte alls konstigt. Sånt som kan hända när man arbetar med människor i grupp som utvecklas och övar i skoldagens alla olika discipliner. Resan från egoistisk sexåring till metasocial tioåring sker hos oss. Därför inte det minsta märkligt att konflikthantering är vår paradgren.

Jag har förlikat mig med detta. Det kanske är just här som jag kan bistå bäst, gällande vad barn kan utveckla och lära sig. Jag har inte ämnen att dela ut bedömningar i, för jag arbetar främst med mjuka värden och mellanmänskliga relationer. Jag är bryggan och länken mellan kamrater och vuxna, mellan barnlivet och vuxenvärlden och mellan lek och allvar.

I sociala medier kan jag ana en misstro mellan hem och skola. Både hos föräldrar som ifrågasätter skolans intentioner och agerande och i skolans anklagelser om bristande uppfostran hos de elever vi tar emot. Det gapas om dåliga skolor och usla lärare och det skriks om bristande föräldraskap och curlade barn.

En sak är säker – det är en tuff vardag både i skolvärlden och i föräldralivet. Det är bara så oerhört enkelt och onyanserat att anklaga den andra parten. Det är så lätt att kasta ur sig ett blogginlägg där man eldar på den redan pyrande elden. Fokus har lyft från barnens bästa till att i stället peka ut den som bär skuld i frågan. En socio-medial pajkastning där ingen är vinnare!

När du nästa gång ramlar över ett uppiskat Facebookinlägg eller en raljerande tweet om dåliga lärare, slapphänta föräldrar eller bortklemade elever – läs dessa med rätt glasögon och orka stå emot. Vårt uppdrag är mångfasetterat. Skolan, föräldrarna och inte minst eleverna behöver att vi står där, tar emot och hjälper dem utveckla alla förmågor de behöver ha med sig – mjuka som hårda!

Tre roliga brädspel:

1. Stratego.