Smarta digitala val

KrönikaHär kommer fritidshemmet in och kan vara arenan för det lärande som jag har valt att kalla det sociodigitala lärandet, skriver Jonas Wallman.

av Jonas Wallman
29 Okt 2018
Fortnite spelas även av många under tolv år.
Illustration: Epic Games
Jonas Wallman är fritidspedagog på Folkparks­skolan i Norrköping.
Foto: Henrik Witt

Under höga skratt från sina kompisar hoppar den åttaåriga pojken från det ena benet till det andra, samtidigt som han håller pekfinger och tumme som bokstaven L framför sin panna.

Scenen skulle kunna utspela sig på vilken skolgård som helst i vårt avlånga land och handlar om datorspelet Fortnite – det spel som just nu är omåttligt populärt bland barnen. Spelet går ut på att överleva alla sina motspelare för att slutligen stå ensam kvar och dansa segerdans. Fortnite har en tolvårsrekommendation men många yngre spelar eller tittar på youtubers som spelar det. Samtidigt är detta det spel som vi vuxna ser som inkörsporten i fördärvet och moraliskt förfall.

Här är alltså inget nytt – kidsen nyttjar, vuxna bannar och skytte­gravarna grävs djupare.

Kidsen nyttjar, vuxna bannar och skyttegravarna grävs djupare.

Här kommer fritidshemmet in. Fritids kan vara arenan för det lärande jag valt att kalla –det sociodigitala lärandet. Hit når inte skolan och föräldrar behöver hjälp. Det finns mycket att lära kognitivt, motoriskt och tekniskt genom dator- och tv-spel.

‘Förutom just nämnda kunskaper kan fritids bidra med att eleverna erbjuds möjlighet att spela och lära tillsammans och av varandra. Detta görs i en trygg miljö där vuxna finns och bygger lärande genom att erbjuda vettiga spel och forum för diskussion.  Oavsett vad vi vuxna tycker om det digitala måste vi förbereda våra barn inför det. Många av eleverna kommer hem till ett par timmars ofiltrerat spelande och näthäng. Fritidshemmet kan vara filtret som hjälper eleverna till smarta val i den digitala världen vi alla är en del av.

Tvivelsutan ska vi inte sitta och ”döda” varandra på fritids – men vi ska lära av varandra hur vi lever sunt och gott, så väl i verkliga livet som i den digitala sfären.