Läs senare

Smarta knep skonar rösten

GuidenStökiga klassrum, stress och förkylningar sliter hårt på rösten. Här är tips och fakta för att ta hand om ditt viktigaste verktyg.

26 okt 2018
Foto: Istock

1 Den viktiga vilan

När rösten känns trött eller om du har en begynnande förkylning, var tyst så mycket som möjligt och vila rösten. I de flesta fall kan den då återhämta sig snabbt och du slipper att sjukskriva dig för röstbesvär. Vid kraftig heshet, stanna hemma och vila rösten. Annars riskerar du bestående problem.

2 Slappna av

Spänningar och stress påverkar rösten negativt. En avspänd kropp ger däremot en stark och hållbar röst. Gör gärna regelbundna avspänningsövningar. Det minskar belastningen på rösten. Tänk också på kroppshållningen. Känn tyngden i benen och sänk axlarna när du står. Undvik att vrida dig mot klassen och prata samtidigt som du skriver på tavlan. Det skapar lätt spänningar.

3 Andas rätt

Luften kan liknas vid bensin som driver röstmotorn. Ha för vana att kolla av andningen. Ta några djupa och lugna andetag.  Magen ska gå ut när du andas in och gå in när du andas ut. När du bukandas på detta vis blir rösten stark, stabil och klangfull. Andas genom näsan i så stor utsträckning som möjligt. Då fuktas, värms och renas inandningsluften.

Illustration: Istock

4 Sänk röstläget

Försök inte överrösta buller genom att höja röststyrkan. Det gör att rösten ofta blir gäll och ansträngd. Gör i stället tvärtom: sänk ton­läget. På så vis hörs du också bättre. Det här är särskilt viktigt för kvinnor, som har kortare stämband än män och därför ljusare röst. De kvinnliga stämbanden svänger dubbelt så snabbt som de manliga, vilket kan ge ett ökat slitage. Röstträna genom att säga ord med bokstaven ”m”, exempelvis hummer, mummel. Röstläget sjunker och blir mörkare.

5 Drick vatten

Kyla, vind eller torr luft påverkar slemhinnorna i halsen och gör rösten skör. Ha för vana att ha med en vatten­flaska i klassrummet. Drick vatten för att hålla slemhinnorna fuktade och elastiska.

Foto: Istock

6 Stretcha röstmusklerna

Att stretcha kroppen är skönt. Gör detsamma med musklerna runt struphuvudet. Men hur? Jo, genom att gäspa. Fejkgäspa även om du inte är trött. Gapa stort, släpp in luft och känn hur struphuvudet sjunker ner i halsen. Övningen sträcker ut musklerna och får fart på blod­genomströmningen. En quick-fix för en spänd och trött röst.

7 Harkla inte

När du harklar dig gnids stämbanden mot varandra, vilket orsakar friktion. Det gör att kroppen producerar slem och du måste harkla dig igen. Att hosta till är bättre om du känner dig irriterad i halsen.

8 Gå till doktorn

Uppsök läkare om du har problem med heshet i mer än tre veckor.

Källa:

Suvi Karjalainen, logoped och doktorand som forskar på kommunikationens och röstens roll i klassrummet.

ur Lärarförbundets Magasin

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com